MENIU

Cartel Alfa ameninţă că va da jos Guvernul dacă Legea unitară intră în Parlament fără noi consultări

Foto: NewsIn

Cartel Alfa solicită publicarea de urgenţă a proiectelor de acte normative pentru care premierul a anunţat că-şi va asuma răspunderea în Parlament, pe site-ul guvernului, şi cere o nouă întâlnire cu Executivul, pentru a evita declanşarea conflictelor sociale, a anunţat preşedintele Bogdan Hossu.

"Cartel Alfa solicită de urgenţă afişarea, pe site-ul guvernului, a conţinutului textelor tuturor celor trei proiecte de acte normative pentru care se doreşte asumarea răspunderii, precum şi o întâlnire a partenerilor sociali (sindicate şi patronate) cu membrii Executivului, înaintea depunerii documentelor la Parlament. În caz contrar, constatând lipsa funcţionării unui stat de drept, vom fi nevoiţi să iniţiem toate demersurile şi acţiunile necesare pentru demiterea Guvernului pe care îl conduceţi!", se arată într-o scrisoare deschisă adresată de sindicat premierului Emil Boc.

Bogdan Hossu a susţinut că, prin ignorarea partenerilor sociali, Executivul dă dovadă de "o formă mascată de dictatură de tip comunist", şi spune că membrii cabinetului Boc au cumpărat voturile parlamentarilor ", acordându-le coeficienţi de salarizare care să îi reducă la tăcere, transformându-i în marionete în mâinile Executivului".

"Graba nejustificată pentru impunerea a trei subiecte mari fără ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să se cunoască exact şi public ceea ce se propune a fi aprobat 'de urgenţă', nu ne demonstrează nouă, reprezentanţilor societăţii civile, decât că protecţionismul şi interesul de grup sunt încă o dată adevăratele priorităţi pe agenda de lucru a Guvernului", a spus Hossu.

Preşedintele confederaţiei sindicale atrage atenţia că Executivul doreşte chiar reducerea salariilor angajaţilor de la stat, odată cu introducerea Legii unitare de salarizare, deşi un principiu care a stat la baza apariţiei acestei legi garanta menţinerea veniturilor în plată ale angajaţilor.

Premierul Emil Boc a declarat, după şedinţa de Guvern, că cele mai multe amendamente au fost formulate la proiectul Legii salarizării unitare şi la cel al educaţiei naţionale, iar propunerile vor fi incluse în zilele următoare, după care proiectele vor fi transmise Parlamentului.