MENIU

Candidaţii la preşedinţie se bat în modificări de taxe

Foto: Realitatea TV

Creşte sau scade Taxa pe Valoarea Adăugată? Este oare bine să se modifice? Ce se întâmplă cu cota unică? Desre taxe discută toată lumea, dar în primul rând candidaţii la Preşedinţie. Aceştia fac şi desfac biruri, pentru a cârpi bugetul mai degrabă gol al statului şi pentru a scoate ţara din criză...

Pentru creşterea veniturilor la bugetul statului, scrie Mircea Geoană pe blogul său, susţin introducerea unei cote de impozit de 20% pentru veniturile care depăşesc 3.000 de lei pe lună. De asemenea liderul PSD susţine şi taxa robin hood, adică supraimpozitarea profiturilor excepţionale.

Mircea Geoană a expus această idee la o întâlnire cu oamenii de afaceri, unde presa nu a avut loc. Sorin Oprescu doreşte şi el, la fel ca Mircea Geoană, înlocuirea cotei unice de impozitare cu impozitul gradual.

La o întâlnire în spatele uşilor închise cu oamenii de afaceri Traian Băsescu a declarat că mai degrabă susţine creşterea TVA-ului decât modificarea cotei unice.

Candidatul PNL la prezidenţiale, Crin Antonescu, susţine, în programul său anticriză, scăderea cotei unice de impozitare la 10% şi diminuarea TVA la 15%. Cota unică, de 16% este favorabilă celor cu câstiguri mari, care scapă de impozitele uriaşe pe care le plăteau în trecut. Însă nu este nici în defavoarea celor cu câştiguri mici, pentru că aceştia nu pierd nimic.