MENIU

Candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea timpi de antenă egali

Foto: NewsIn

Timpii de antenă la serviciile publice de radio şi televiziune pentru candidaţii la alegerile prezidenţiale sunt egali pentru toţi cei care au intrat în cursa electorală, a precizat deputatul PD-L Raluca Turcan.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit timpii de antenă pentru accesul egal şi gratuit al candidaţilor pentru funcţia de preşedinte al României la serviciile publice de radio şi televiziune. Conducerea Parlamentului a primit, de asemenea, informări din partea SRR şi SRTV cu privire la emisiunile de dezbatere şi buletinele informative şi de promovare a candidaţilor înscrişi în cursa electorală, ce se vor desfăşura în perioada campaniei electorale.

În cursa pentru alegerile prezidenţiale au intrat 12 candidaţi, dintre care 9 susţinuţi de formaţiuni politice şi 3 independenţi. Astfel, vor candida: Crin Antonescu (PNL), George Becali (PNG), Kelemen Humor (UDMR), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Mircea Geoană (Alianţa PSD-PC), Traian Băsescu (PD-L), Ovidiu Iane (PER), Remus Cernea (Partidul Verde), Constantin Rotaru (PAS) şi candidaţii independenţi Gheorghe Manole, Constantin Potârcă şi Sorin Oprescu.

Campania electorală este permisă pe canalele de radio şi televiziune în perioada 23 octombrie-21 noiembrie.

Mitingurile şi întâlnirile electorale, conferinţele de presă şi alte activităţi de campanie ale candidaţilor la prezidenţiale, difuzate în direct sau înregistrat la TV sau radio, vor fi considerate emisiuni informative de promovare electorală, potrivit proiectului discutat de CNA cu radiodifuzorii. Spoturile electorale ale candidaţilor vor avea durata de maximum 30 de secunde şi trebuie să fie asumate în mod explicit, prin prezentare şi conţinut, de către candidaţi.

În spoturi, candidaţii nu-şi vor putea face promovare neloială, prin comparaţie cu unul sau mai mulţi adversari. Spoturile, care nu vor fi încadrate ca publicitate comercială, vor putea fi difuzate numai în emisiune de promovare sau în dezbateri. În cazul acestora din urmă, spotul unui candidat va fi difuzat numai dacă acesta este prezent în studio, la emisiune.

Candidaţii vor putea să apară numai în în emisiuni de promovare, dezbateri şi programe informative. Cei care deţin funcţii publice au acces şi în alte emisiuni, însă strict în probleme legate de exercitarea respectivei funcţii.

Mai multe articole despre:
dezbateri campanie spoturi promovare candidaţi emisiuni