MENIU

Când i-au auzit povestea, oamenii au zis că e miracol! A trăit zeci de ani în comă deplină!

Mulți oameni nu înțeleg cum funcționează organismul când intră în comă. De aceea cazul unei femei care a stat în comă multe decenii la rând a atras atenția tuturor. Mulți au zis că e, pur și simplu, miracol. Ea a supraviețuit și asta bate chiar și cele mai optimiste filme. Totuși, povestea e ceva mai complexă și mai ascunde câteva detalii pe care oamenii ar trebui să le știe.

În 1991, o femeie din Statele Unite ale Americii a fost implicată într-un accident care a lăsat-o cu grave leziuni pe creier și într-o comă prelungită. Ea avea 32 de ani atunci. Doctorii erau convinși că aceasta nu își va mai recăpăta vreodată cunoștința.

După aproape 30 de ani, ea a revenit printre cei vii și conștienți. Povestea femeii a uluit pe toată lumea, mulți spunând că trezirea ei din comă a fost un miracol.

Cum a fost posibil să iasă din comă?

Realitatea e că femeia nu a fost mereu într-o stare vegetativă. Asta înseamnă să nu fie conștientă de sine și de mediul înconjurător. Mai degrabă, ea a avut un minim de simț al cunoștinței. Femeia a dat semne intermitente de că ar fi conștientă, chiar dacă foarte slabe, care i-au sporit semnificativ șansele de a se recupera complet.

Înainte să se trezească, ea a fost mutată la un centru specializat. Acolo a primit mai multe tratamente. Printre acestea se numără operații ale membrelor, terapie fizică și un control mai bun al epilepsiei. Cu toate astea, articolele din mass-media au popularizat mai degrabă teoria miracolului despre această comă.

Rămân acum dilemele cu ce se va întâmpla cu ea pe termen lung. Îi va fi greu să se adapteze societății, asta e cert, mai ales că a pierdut mare parte din tot ce înseamnă societatea modernă. Internetul și tehnologia a dus la o reinventare a numeroase mijloace de trai. 

Sursa

Mai multe articole despre:
medicină comă