MENIU

Canada acuză Rusia de agresiune în Arctica

Foto: ruvr.ru

Premierul canadian Stephen Harper, a acuzat Rusia de agresiune în Arctica, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Wall Street Journal, citat de AFP.

"Ne testează spaţiul aerian într-un mod în care nu o mai făcuseră de mult timp", a spus el. "Este o agresiune în Arctica, o agresiune din ce în ce mai iritantă şi aceasta în mod voit", a adăugat premierul canadian.

Ministrul canadian al apărării Peter MacKay dezvăluise vineri că avioane de vânătoare F-18 au interceptat un bombardier strategoc rus care se apropia de spaţiul aerian canadian, cu câteva ore înaintea vizitei preşedintelui Barack Obama, în 19 februarie.

Mai multe avioane de vânătoare au interceptat aeronava rusă înainte să intre în spaţiul aerian canadian şi i-a cerut să se întoarcă, a precizat MacKay.

Luni, comandantul armatei ruse a avertizat că Moscova va răspunde oricăror tentative de militarizare a Arcticii. Moscova revendică jurisdicţie asupra regiunii, aproape în totalitatea sa, iar anul trecut un submarin rus de dimensiuni mici a înfipt un steag rus pe fundul apei, într-un gest simbolic.

Luna trecută, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a sugerat că Alianţa şi Rusia ar putea efectua exerciţii comune în această regiune bogată în petrol şi gaz. De asemenea, el a ridicat problema unei posibile concentrări mai mari a NATO asupra acestei regiuni, spunând că este necesară construirea încrederii pe termen lung între cele cinci state cu ieşire la Arctica, patru membre NATO (Canada, SUA, Norvegia şi Danemarca prin Groenlanda) şi Rusia.