MENIU

Canacheu: Paşaportul biometric va costa 290 lei, cel simplu temporar 96 lei

Foto: www.radiolynx.ro

Deputaţii din comisiile care dezbat OUG privind introducerea paşapoartelor electronice au adoptat mai multe amendamente la actul normativ, stabilind preţul de 290 lei pentru paşaportul biometric şi 96 lei pentru cel simplu temporar, a anunţat democrat-liberalul Costică Canacheu.

Canacheu a precizat că, în forma stabilită de Comisiile de apărare, politică exernă şi drepturile omului, proiectul oferă persoanelor cu probleme de conştiinţă privind folosirea paşapoartelor biometrice opţiunea folosirii paşaportului simplu temporar, pentru care s-a stabilit o valabilitate de 12 luni. "Paşaportul temporar poate fi reînnoit ori de cîte ori cetăţeanul doreşte", a explicat deputatul PDL.

"De reţinut că prin tratatele pe care statul nostru le-a semnat prin aderarea la UE, prin tratatele internaţionale la care suntem parte, în UE vom circula cu cartea de identitate care şi ea va fi electronică, începând din 2011. În UE nu vom avea nevoie de paşaport. În afara UE vom circula cu paşapoartele electronice sau cu cel simplu temporar. Cetăţenii pot opta. S-a discutat şi în legătură cu costurile pe care cetăţenii trebuie să le plătească - 290 lei pentru paşapotul biometric şi 96 lei paşaportul simplu temporar." a adăugat Canacheu.

Potrivit deputatului, Imprimeria Naţională a anunţat lansarea licitaţiei pentru achiziţionarea echipamentelor necesare asigurării securităţii datelor personale. Democrat-liberalul a adăugat că nu se va constitui o bază de date cu amprentele de la cele două degete de la mâini, element ce va fi introdus în noile paşapoarte. "Aceste amprente sunt în sistemul informatic al centrului doar pe durata emiterii paşaportului şi după aceea sunt şterse. De asemenea, amprentele nu sunt preluate de sistemul criminalistic" a dat asigurări Canacheu. El a mai spus că, potrivit modificărilor aduse de cele trei comisii la OUG, cererile pentru noile paşapoartelor vor putea fi depuse la nivelul servicului local de evidenţă a populaţiei, nu doar în centre speciale.