MENIU

Călin Hera: Nu trageţi în turnători?

Foto: Evenimentul Zilei

Parlamentarii bulgari care au colaborat cu serviciile de informaţii sau cu poliţia secretă în timpul regimului comunist nu vor putea ocupa poziţii-cheie în Adunarea Naţională. Ştirea despre lustraţia bulgărească a apărut deodată cu declaraţiile fostului fotbalist Gică Popescu, care a anunţat că se va răfui în instanţă cu cei care au spus despre el că a fost turnător. Cu o zi înainte, CNSAS dădea un interesant verdict de necolaborare, precizând că fostul fotbalist a dat doar informaţii „de bine”.

În ultimele săptămâni am discutat foarte mult despre turnători. La 20 de ani de la căderea lui Ceauşescu şi teoretica eliminare a fostei Securităţi, încă mai vorbim cu patimă despre colaboratorii regimului comunist. Discuţia degenerează încă, fiindcă am preferat să stăm cu batista pe ţambal. Încă mai sunt răni deschise, încă sunt adevăruri ascunse. Încă puncte de vedere şocante.

Am avut surpriza să aflu oameni tineri care zic: „Nu-i treaba mea cine a turnat, cu ce-mi face asta viaţa mai bună?”. Sau: „Unii turnau din interes naţional.”. Sau: „Daţi-mi întâi dosarele ştabilor de acum sau ale torţionarilor de atunci, de plevuşcă nu-mi pasă!”. Ori: „A turna însemna a respecta legea; deci, care e problema? Şi ce înseamnă turnător?”.

 

Citeşte mai mult în Evenimentul Zilei 

Mai multe articole despre:
parlamentari SRI Nicolae Ceauşescu turnători