MENIU

CAB organizează Adunarea Generală pentru a decide asupra protestului

Foto: NewsIn

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti se reunesc astăzi, în cadrul Adunării Generale, pentru a decide dacă vor mai continua protestele, în condiţiile în care principiile Pactului pentru Justiţie au fost semnate, joi, de către magistraţi şi politicieni.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, le-a cerut magistraţilor, joi, cu ocazia întâlnirii dintre asociaţiile profesionale, conducerea Consiliului, conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi politicieni, de la sediul Institutul naţional al magistraturii, să suspende protestul declanşat în urmă cu trei săptămâni, având în vedere că principiile Pactului pentru Justiţie au fost adoptate.

"Principiile adoptate astăzi îmi oferă prilejul să le cer magistraţilor ca cel târziu luni să se întoarcă în sălile de judecată", a declarat joi, la sediul INM, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş.  Totodată, Andreieş i-a felicitat pe magistraţi pentru fermitatea şi solidaritatea cu care şi-au apărat independenţa, precum şi pentru modul în care au decis să susţină statul de drept şi principiile care stau la baza lui.

Principiile Pactului pentru Justiţie au fost semnate fără PDL şi Ministerul Justiţiei, acestea referindu-se la independenţa justiţiei, finanţarea sistemului, relaţia justiţiei cu alte puteri ale statului, asigurarea bunei administrări, condiţia judecătorului şi imaginea publică.

Documentul a fost semnat de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, Reţeaua Naţionala a Adunărilor Generale ale judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie . Din partea partidelor, au semnat PSD şi PNL, iar reprezentantul PDL, Mircea Toader, doar a consemnat că a participat la dezbatere, fără să îşi asume, însă, din partea partidului şi prevederile acestui act.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Gabriel Tănăsescu, a declarat că ministerul pe care îl reprezintă va discuta despre semnarea unui Pact pentru Justiţie doar atunci când magistraţii vor înceta protestele.

Mai multe articole despre:
CSM CAB INM