C. Diaconescu: Nu s-a pus încă problema ca UE să inspecteze fondurile pentru România
"Până în prezent, Comisia Euopeană nu a pus problema trimiterii unei echipe de inspecţie în România pentru monitorizarea cheltuirii fondurilor europene, aşa cum ceruse Parlamentul European", a declarat, marţi, Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.
Parlamentul European a decis, săptămâna trecută, să ceară Comisiei Europene să redacteze, până la 15 iulie, un raport special privind gestiunea şi controlul fondurilor UE în România, "în lumina ultimelor regrese în ceea ce priveşte lupta anticorupţie". Este pentru prima dată când gestionarea fondurilor UE este pusă în legătură cu combaterea corupţiei.
Parlamentul a fost, de asemenea, de părere că "aderarea României şi Bulgariei nu a fost tratată de Comisie cu seriozitatea necesară şi că declaraţiile privind stadiul de pregătire al celor două ţări candidate au indus în eroare. PE şi-a exprimat regretul că dezinformarea a dus la actuala situaţie prin care fonduri de coeziune au fost acordate unor state membre cu sisteme administrative şi legale disfuncţionale".
Europarlamentarii au criticat dur Comisia pentru că ar fi "ignorat criteriile de la Copenhaga" şi ar fi indus în eroare opinia publică şi Parlamentul privind stadiul de pregătire al acestor state membre, ceea ce este în detrimentul reputaţiei UE şi al dezvoltării lor susţinute.
Legislativul european ridică semne de întrebare şi în ceea ce priveşte mecanismul de cooperare şi verificare prin care este monitorizată reforma justiţiei şi lupta anticorupţie din România şi Bulgaria, atrăgând atenţia că eforturile direcţiilor care se ocupă de acest dosar sub conducerea Secretariatului General al Comisiei sunt "inadecvate", aşteptând o mai bună coordonare şi o includere sistematică a tuturor evaluărilor CE, precum şi includerea unor "criterii care să cuantifice progresele".
De altfel, europarlamentarul PSD, Adrian Severin, a susţinut, luni, că memorandumul Comisiei Europene privind împrumutul de 5 miliarde de euro pentru susţinerea balanţei de plăţi, care trebuie aprobat de Consiliul European, este condiţionat de progresele în domeniul anticorupţiei. Memorandumul trebuie aprobat de Consiliu, cel mai probabil în prima şedinţă, însă este condiţionat de progresul pe care România îl va înregistra în domeniul justiţiei, a spus Severin.
Potrivit lui, progresul "nu se poate măsura cu metrul, kilogramul sau cu minutul de emisiune de ştiri în care este arătat cel care este luat de acasă, noaptea, cu cătuşe". Europarlamentarul PSD a mai spus că astfel "înţelege" o Comisie Europeană "de dreapta" să trateze România, o ţară membră a Uniunii Europene, în condiţiile în care Italia este tratată diferit deşi, a subliniat Severin, Italia este un stat "unde administraţia nu există", în care "justiţia este coruptă" şi în care "pe străzi patrulează gărzi personale".
Mai multe articole despre:
PSD
Italia
parlamentul european
Comisia Europeană
Cristian Diaconescu
FMI