MENIU

Bush a cerut deblocarea ultimei tranşe din ajutorul financiar federal destinat redresării pieţelor financiare din SUA

Foto: thesmokehammer.com

Preşedintele american George W. Bush a cerut Congresului să aprobe deblocarea celei de-a doua tranşe din ajutorul federal de 700 de miliarde de dolari destinate redresării pieţelor financiare americane.

Barack Obama, care va fi învestit ca preşedinte săptămâna viitoare, a precizat că va impune măsuri de control foarte riguroase cu privire la modul în care vor fi folosiţi banii.

Aceste fonduri vor fi orientate spre susţinerea afacerilor mici şi mijlocii, dar şi spre marile instituţii financiare. Decizia vine într-un moment în care temerile privind amploarea recesiunii a dus la o nouă scădere a indicilor bursieri de pe Wall Street, urmată de tendinţe similare la deschiderea din această dimineaţă a burselor din zona Asia-Pacific.

Pe de altă parte, creştin-democraţii şi social-democraţii care alcătuiesc coaliţia aflată la putere la Berlin au căzut de acord, la capătul a şase ore de negocieri, să deblocheze un ajutor federal în valoare de 50 de miliarde de euro pentru a atenua efectele recesiunii asupra economiei germane.