MENIU

Bugetul UE înregistrează prea multe erori privind plăţile, potrivit Curţii Europene de Conturi

Foto: eca.europa.eu

Aproape 2,7 de miliarde de euro, cheltuiţi de Comisia Europeană pentru politici de ajutare a regiunilor defavorizate din UE, în perioada 2000-2006, nu ar fi trebuit niciodată plătite, a anunţat marţi Curtea Europeană de Conturi.

Instanţa de control califică însă conturile UE drept "de încredere" şi consideră că "nivelul neregulilor a scăzut în ansamblu", potrivit raportului privind bugetul UE pentru anul 2008, în care sunt contabilizate cheltuielile.  

"Plăţile greşite sunt, însă, în continuare prea mari în unele domenii, în special al (fondurilor pentru - n.red.) coeziune", a spus preşedintele Curţii Europene de Conturi, Vitor Caldeira, într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles.

Raportul vizează gestionarea fondurilor comunitare de către CE, responsabilă cu aplicarea bugetului, a precizat el.

Principalele probleme sunt înregistrate la fondurile de coeziune, care ocupă a doua poziţie ca mărime în bugetul UE pentru finanţarea ajutoarelor pentru regiunile defavorizate (45 de miliarde de euro în 2008), după agricultură (55 de miliarde de euro). România apare, împreună cu Bulgaria şi Marea Britanie, ca având cele mai multe erori şi deficienţe în administrarea fondurilor agricole.

"Cel puţin 11% din sumele virate în perioada 2000-2006 nu ar fi trebuit să fie (plătite -n.red.). Acest lucru reprezintă aproape 24 de miliarde de euro", a declarat Caldeira. "Este vorba de sume care nu au fost cheltuite corect", a precizat el.

Curtea de Conturi nu evocă, însă, fraude, ci erori, care pot fi consecinţa unor "reguli şi reglementări prea riguroase sau prea complexe", a explicat Caldeira.

"Obiectivul este cea mai bună utilizare posibilă a fondurlor comunitare, fără a acapara prea multe resurse pentru a le gestiona", a subliniat el.
Mai multe articole despre:
UE Comisia Europeană CE buget UE fonduri comunitare