MENIU

Bugetul MAE a fost redus după rectificarea bugetară cu 25 %

Foto: Realitatea TV

Reduceri de personal, în consulate şi ambasade, salarii plătite în lei şi nu în valută, dificultăţi în plata chiriilor pentru sediile reprezentanţelor din străinătate. Criza financiară se resimte din plin şi în diplomaţia românească! Reducerea bugetului Ministerului de Externe cu 25%, de la 818 de milioane de lei cât era prevăzut la începutul anului, la 602 de milioane de lei a obligat instituţia să treacă la program de avarie.

Ca măsură de austeritate, Ministerului Afacerilor Externe a decis să desfiinţeze peste 50 de posturi de la ambasade şi consulate din 24 de ţări. De la posturi diplomatice la traducători, şoferi şi femei de serviciu. Vizate de măsură sunt şi Italia şi Spania, două dintre ţările unde se află cele mai mari comunităţi de români din Europa.

MAE aşteaptă şi aprobarea preşedintelui şi premierului pentru închiderea a 14 oficii consulare şi misiuni din Africa, America de Sud şi Orientul Îndepărtat.

De asemenea, ministrul Diaconescu a anunţat că reduce salariile diplomaţilor cu 10%-15% prin plata lefurilor în lei.

"În ceea ce priveşte diplomaţia există varianta să plătim salariile în lei la 70% şi reducerea programului e luată în calcul", a declarat ministrul de Externe.

Ministerul de Externe a anunţat că până la 12 mai, se viraseră aproximativ 38% din cheltuielile aprobate prin buget. Diaconescu a explicat că ministerul pe care-l conduce pierde în fiecare an în jur de 11 milioane de euro din cauza diferenţelor de curs valutar. Şeful diplomaţiei a dat asigurări că ministerul are anul acesta bani de salarii.

Descoperite financiar rămân însă bunurile şi serviciile instituţiei, pentru care Diaconescu a cerut suplimentarea bugetului MAE. Asta înseamnă că reprezentanţele diplomatice româneşti din străinătate riscă să nu-şi poată plăti chiriile şi utilităţile. Deja mai multe ambasade şi consulate au fost nevoite să-şi renegocieze contractele de închiriere, fie s-au mutat în clădiri mai ieftine.

Câteva obiective de diplomaţie publică sunt astfel aproape compromise, cum ar fi marcarea a 20 de ani de la revoluţia din decembrie 1989. De mutarea ministerului într-o altă clădire mai solidă, nici nu se mai discută, la această oră.

Aflat în Turcia, ministrul Diaconescu a anunţat că suma de 42.500 de dolari pe care o plăteşte consulatul român de la Istanbul pentru chirie e mare. Pentru a face economie consulatul va împărţi spaţiul cu Institutul Cultural Român şi un centru de afaceri.

Cristian Diaconescu a anunţat la începutul lunii că ministerul desfiinţează aproape 90 de posturi prin reorganizarea unor instituţii din subordine, cum ar fi Agenţia de Control al Exporturilor, Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate, Institutul Diplomatic Român şi Centrul pentru Românii de Pretutindeni. Economia ar fi de 300.000 de euro anual.