MENIU

Bugetarii nu vor mai intra în concediu fără plată de la 1 octombrie

Foto: RTV

Concediul fără plată al bugetarilor se amână din nou. Deşi măsura trebuia să intre în vigoare de la 1 octombrie, legea nu poate fi aplicată întrucât a fost contestată la Curtea Constituţională de PNL. Magistraţii vor da un verdict, cel mai devreme, pe 8 octombrie. Şi alte măsuri vor fi, din nou, amânate din acelaşi motiv.

Bruma de măsuri luate de Cabinetul Boc pentru reducerea cheltuielilor statului se amână de la o lună la alta, deşi bugetul statului are nevoie disperată de bani pentru a putea acoperi plata salariilor şi a pensiilor.

Guvernul are mâinile legate, însă, de această dată. Bugetarii ar fi trebuit să intre în concediu fără plată 10 zile din septembrie, dar legea nu a fost gata. Acum, că a fost aprobată, mai trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale să se pronunţe în privinţa legalităţii sale. Dacă legea va fi declarată constituţională, şi restructurarea agenţiilor guvernamentale va demara cu întârziere.

În urma procesului, 8.000 de persoane vor rămâne şomere. Guvernul miza, din octombrie, şi pe banii acestor agenţii. Toate veniturile autorităţilor ar fi trebuit să intre direct în vistieria statului, urmând ca banii să fie reîmpărţiţi de Guvern. Guvernul spera să facă economie şi de pe urma interzicerii cumulării pensiei cu salariul de la stat, măsură ce era planificată tot pentru octombrie.

Banii vor intra, însă, la buget cu întârziere. Din aceeaşi lună, oamenii de afaceri ar fi trebuit să nu mai plătească impozit pentru profitul reinvestit.