MENIU

Bugetarii cu vârstă de pensionare, obligaţi să iasă la pensie luna viitoare

foto: cs.bham.ac.uk

De la 1 februarie, funcţionarii publici din administraţia publică centrală, care au împlinit vârsta legală de pensionare vor fi trimişi obligatoriu la pensie. Măsura va fi impusă printr-un memorandum al ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

Cu doar o zi înainte de sfârşitul anului, ministrul Finanţelor a luat această hotărâre în privinţa funcţionarilor publici din administraţia publică centrală. Este vorba de toţi angajaţii din ministere, autorităţi naţionale şi agenţii guvernamentale care îndeplinesc atât condiţiile de vârstă standard de pensionare, cât şi stagiul minim de cotizare.

Aşadar, peste numai două săptămâni, funcţionarii vizaţi de ordinul ministrului Pogea vor trebui să renunţe la serviciu, în favoarea pensiei. În acest fel, spun guvernanţii, se va limita numărul de persoane delegate sau detaşate de anumite instituţii publice.

Autorităţile şi-au motivat această hotărâre prin necesitatea de reducere a cheltuielilor bugetare care se impun în acest an de criză. De asemenea, în memorandum se arată că în urma pensionării acestor persoane, acivitatea în ministere şi în alte instituţii publice va deveni mai eficientă.

Mai multe articole despre:
salarii funcţionari publici bugetari pensie