MENIU

Buenos Aires devine primul oraş din America Latină care permite căsătoriile între homosexuali

Foto: opposingviews.com

Un tribunal din Buenos Aires a deschis calea către căsătoriile între persoane de acelaşi sex în capitala argentiniană. Pe 13 noiembrie a fost autorizată căsătoria unui cuplu format din doi bărbaţi, o premieră în America Latină, cea mai mare regiune catolică a lumii

Judecătoarea Gabriela Seijas a ordonat ofiţerilor registrului stării civile din capitală să oficieze căsătoria dintre Alejandro Freyre şi Hose Maria Di Bello, cărora le fusese refuzată o dată pentru căsătorie. Ei depuseseră plângere în aprilie.

"Suntem foarte fericiţi, dar avem şi o mare responsabilitate, pentru că nu numai noi suntem cei vizaţi, ci este şi o încurajare la egalitate judiciară în Argentina şi America Latină", a spus Di Bello.

Oraşul Buenos Aires, cunoscut pentru "movida gay", este pionier în America Latină. El a fost deja primul din regiune, în 2002, care a autorizat uniunile civile între homosexuali, care permit, între altele, primirea unei pensii în caz că unul dintre parteneri rămăne văduv. Au urmat oraşul Villa Carlos Paz şi provincia Rio Negro.

Uruguayul a fost prima ţară din regiune care a legalizat uniunile civile homosexuale, în 2007, iar Curtea Constituţională columbiană a recunoscut în ianuarie 2009 o serie de drepturi pentru cuplurile de acelaşi sex, printre care drepturile la protecţie socială. Nicio ţară nu autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Judecătoarea argentiniană consideră că "legea trebuie să trateze toată lumea cu acelaşi respect" şi a declarat anticonstituţionale două articole din Codul Civil, dintre care unul menţiona consimţământul necesar "între un bărbat o femeie".

Într-o ţară care se declară catolică în proporţie de 91%, episcopul catolic Baldemoro Martini a spus că "uniunile între persoane de acelaşi sex nu contribuie la binele comun, ele îl pun serios în pericol".