Bucureştiul dă startul maratonului de idei care ne schimbă ziua de mâine
Vineri, la Centrul Naţional al Dansului, 12 speakeri pestriţi, proaspeţi şi plini de energie au avut la dispoziţie câte 18 minute să inspire pofta de cunoaştere altor 120 de oameni. Mini-revoluţia se numeşte TEDx Bucharest, un curajos avatar al celebrelor maratoane de idei din SUA, unde defilează an de an nume grele precum Al Gore sau Richard Branson.
De câteva luni, nouă tineri studenţi sau absolvenţi de ASE, Poli sau UNATC, cu media de vârstă de numai 22 de ani, lucrează fără bani şi cu normă aproape întreagă pentru un proiect ambiţios. Se numeşte TEDx, iar printre speakeri se celei de-a doua ediţii bucureştene se numără Alexandrei Nechita, cunoscută şi ca "Micuţa Picasso", Carmen Vidu, cel mai tânăr regizor de la Teatrul Naţional, psihologul Mircea Toma, alpinistul Alex Găvan, Dumitru Popescu, care vrea să lanseze primul satelit românesc, publicitarul Bogdan Naumovici, Nelvin Joseph, antreprenor în domeniul inteligenţei artificiale sau inventatorul Mircea Tudor.
Trei dintre organizatorii TEDx Bucharest - Alexandra Dinu, Andreea Dereli şi Andra Costache - descriu pentru REALITATEA.NET ambiţiile TEDx din acest an.
Cum v-a venit ideea TEDx?
Suntem fani TED de ceva vreme, iar prima dată când s-au lansat licenţele pentru TEDx, am dat imediat click şi am zis că trebuie să aducem TED-ul la Bucureşti. Pentru noi a fost foarte important să facem cunoscut acest eveniment, de care foarte multe lume în România nu ştie.
Care au fost criteriile după care aţi ales speakerii de la TEDx?
Elementul cheie a fost pasiunea. Trebuie să fie nişte oamenii cu adevărat pasionaţi, să se vadă asta în munca lor şi la toţi se vede într-o formă sau alta. Fie că e modul în care îşi fac munca, fie că din pasiune şi nebunie a ieşit un aparat care o să zboare în cosmos. Am vrut să fie oameni deosebiţi, oameni care fac ceva pentru România. Am dorit să avem şi internaţionalism şi am căutat foarte mulţi oameni de afară. Şi am căutat şi diversitate, cât mai multe domenii care să fie reprezentate. Ideile lor ne schimbă ziua de mâine.
Cum aţi obţinut licenţa pentru TEDx?
Există o aplicaţie, în care cei de la TED global trebuie să se asigure că poţi să duci la capăt un eveniment, fie că e vorba de unul cu 30 de oameni, cu 100 sau cu 1.000. Ei verifică dacă ai capacitatea umană şi financiară să duci la capăt un astfel de eveniment. Lista finală de speakeri de la TEDx Bucharest a trecut pe la TED global. E foarte uşor să aflii despre oamenii ăştia, chiar dacă sunt români, pentru că sunt recunoscuţi internaţional. Ne-am gândit foarte mult la speakerii de la acest eveniment.
Cât a durat procesul de selectare a acestor oameni?
De când am luat licenţa până azi am depus în continuu o muncă. Pentru că nu auzi de oamenii ăştia. De exemplu, Mircea Tudor este inventatorul numărul 1 din România şi a fost promovat în doar câteva articole de presă, însă a fost promovat în Turcia, pe 15 pagini din ediţia locală Forbes. E muncă de research continuu, cauţi peste tot informaţii despre aceşti oameni, inclusiv în reţeaua de prieteni pe care o ai.
Aveţi şi alţi invitaţi care, deşi sunt români, să fie mai cunoscuţi afară decât în ţară?
Da, Alexandra Nechita. E foarte cunoscută în SUA, a fost invitată şi la Oprah.
Ce onorarii au invitaţii de la această ediţie?
Politica TED este să nu plătească speakerii. Le-am explicat că, la fel ca şi TED, suntem o organizaţie non-profit. Ocazia de a fi speaker la TED este poate o ocazie unică în viaţă. Sunt oameni care cred că ar plăti să fie speakeri la un astfel de eveniment.
Dacă e să te uiţi după agenda publică la nivel naţional, niciunul dintre invitaţii voştri nu se pliază pe ea. Cui se adresează totuşi TEDx?
Chiar dacă nu sunt în prim planul vieţii publice, sunt oameni deosebiţi cu idei revoluţionare care au schimbat ceva în domeniul în care activează. TEDx se adresează unor oameni deschişi la minte, unor oameni care vor să înveţe mai mult şi care cred în puterea ideilor.
Ce vor reuşi aceşti oameni să schimbe în România şi cam în câtă vreme?
E greu de spus, depinde de domeniu. E şi atmosfera TED, în care mintea fiecărui participant va fi departe de grijile cotidiene, de "ce am de făcut azi", de "cum mai stau cu contul în bancă" şi când vezi atâta pasiune te molipseşti de inspiraţia vorbitorilor.
Ce buget aţi avut pentru această ediţie?
Am intrat cu investiţie zero. Singura investiţie a fost cea umană, pasiunea şi timpul fiecăruia. În total cred că am investit până acum 30.000 de euro. Am mers foarte mult pe sistem barter.
Câţi TED-işti există în România şi cum arată profilul unui astfel de om?
Avem 4.000 de vizitatori unici pe site şi 1.000 de fani pe Facebook. Un TED-ist e un om care nu are stare, vrea să ştie că poate să facă ceva şi vrea să facă mai mult, vrea să cunoască foarte mult şi crede că ideile sunt în lumea asta în fiecare colţ şi vrea să ştie despre ele.
REALITATEA.NET va fi prezentă mâine la TEDx Bucharest pentru a vă relata în timp real conferinţa.
CITEŞTE ŞI:
Ideile de schimbat lumea se reunesc la TEDxBucharest