MENIU

Boc: Guvernul este preocupat să menţină cota unică în negocierile pentru contractarea unui împrumut

Premierul Emil Boc a declarat astăzi că Guvernul este preocupat de menţinerea cotei unice de impozitare în negocierile pentru contractarea unui imprumut extern, spunând că aceasta poate constitui premisa relansării economice a României.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat , în repetate rânduri, că "aproape sigur" acordarea împrumutului pentru România nu va fi condiţionat de mărirea taxelor şi a impozitelor, şeful statului precizând că nu crede că FMI şi UE vor cere României să renunţe la cota unică sau să mărească TVA.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PDl Theodor Stolojan a declarat miercuri, la Realitatea RM, că în cazul unui acord cu FMI s-ar putea aduce modificări coteiunice şi valorii TVA. "FMI, ca şi CE, vor discuta cu Guvernul României şi cu BNR soliditatea prevederilor bugetului adoptat de Parlament. Ştiţi foarte bine că noi am mers pe o creştere de 2,5%. Există opinii la FMI, ca şi la CE, că nu această creştere va fi realizată, că va fi o creştere mai mică", a declarat Theordor Stolojan la Realitatea FM.

Stolojan a mai spus că Guvernul s-a angajat prin bugetul de stat " să reducă cu 20% cheltuielile de personal, faţă de anul precedent". "Este posibil ca FMI şi CE să ne stabiliească un grafic cu care să ne urmărească în decurs de 4, 5, 6 luni dacă într-adevăr acest angajament al nostru se îndeplineşte", a mai spus Stolojan, care a adăugat că România,"ca să fie asigurată", are nevoie să aibă acces la o finanţare de 14-19 miliarde de euro, "luând în calcul ipoteze că investiţiile străine se reduc la jumătate faţă de anul trecut, lunând în calcul că datoria pe termen scurt se rostogoleşte şi nu ne forţează nimeni să o rambursăm".

Mai multe articole despre:
economie guvern Traian Băsescu Emil Boc FMI TVA