MENIU

Boc, Geoană şi Tăriceanu, sponsorizaţi ilegal cu 17 milioane de lei, dezvăluie Caţavencu.ro

Foto: wordpress.com

În anul electoral 2008, partidele politice nu mai pridideau cu încasările, care au venit cu nemiluita, sub formă de donaţii, cotizaţii şi alte surse, unele confidenţiale. Astfel, PD-L a primit peste 33 de milioane RON, PNL a tăiat chitanţă pentru 27 de milioane, iar PSD pentru 22 de milioane.

Problema e că o bună parte din persoanele juridice care au donat sume generoase nu aveau acest drept. Şi asta pentru că au datorii la bugetul de stat, iar Legea 334 din 2006, Legea partidelor politice, spune că "Se interzice persoanelor juridice care, la data efectuării donaţiei, au datorii exigibile mai vechi de 60 de zile la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale sau la bugetele locale să facă donaţii partidelor politice".

Dacă ar fi să intre în legalitate în chestiunea banilor donaţi, fiecare partid ar trebui să dea statului sume consistente. Astfel, PNL ar trebui să se lingă pe bot de vreun milion de lei, PD-L de jumătate, iar PSD ar trebui să privească în gol după vreo 700.000 RON. Nu e ca şi cum ar muri de foame, ci doar ar respecta o lege pe care tot ei au votat-o.

PD-L: donaţii de 10 milioane, datorii la stat de 3 milioane

Pentru alegerile din toamna trecută, donaţiile au fost generoase, pe măsura sondajelor de opinie şi a celui mai marinar din ţara asta de marinei.

Firmele care au donat 10 milioane RON la PD-L au o datorie totală la bugetul de stat peste trei milioane de lei. În topul datornicilor cu mână largă este societatea Oligopol SRL, care a cotizat pentru campania pedelistă cu vreo 25.000. Doar că a uitat să-şi plătească datoriile la bugetul statului, în valoare de peste un milion de lei noi.

PSD: donaţii de 5 milioane, datorii la stat de 100.000

Armata de şoşonari de campanie a lui Geoană a reuşit să adune 5 milioane RON de la societăţile care iubesc trandafirii. Vreo 700.000 de lei noi din suma cu care au cotizat acestea sunt primiţi ilegal. Şi asta pentru că respectivele "persoane juridice", cum le numeşte legea, datorează nişte sume de bani la bugetul de stat.

În topul donatorilor conduce Modul Proiect, care a cotizat cu jumătate de milion şi pentru care ANAF a demarat procedura de executare silită pentru o datorie de 19.000 RON.

Datoria societăţii la buget este un mizilic pe lîngă banii care au intrat în contul PSD. În total, datoriile firmelor care au zâmbit cu trandafirul în gură depăşesc 100.000 de lei.

PNL: donaţii de 5 milioane, datorii la stat de 14 milioane

Peneliştii motociclistului Tăriceanu au luptat ca nişte lei pe biciclete pentru promovarea PNL. Şi, de bine ce au luptat şi transpirat, au încasat peste cinci milioane RON de la societăţi înscrise în fan-clubul motocicliştilor anonimi. Numai că peste un milion ar trebui să fie returnat la bugetul de criză.

Societăţile care au fost darnice cu peneliştii sunt înglodate în datorii la bugetul de stat, datorii care depăşesc 14 milioane. În topul datornicilor este Tiger Amira Com SRL, care a îndesat în buzunarele liberale 20.000 RON şi a uitat să achite la buget peste 9 milioane de lei.

 

Citeşte mai mult despre sponsorizările ilegale din anul electoral 2008