MENIU

BNR a decis nivelul dobânzii de referinţă

Foto: Realitatea TV

Banca Naţională decide marţi nivelul dobânzii de referinţă. Decizia va influenţa dobânzile la creditele în lei pe care românii le au la bănci. Analiştii economici susţin că în perioada următoare dobânzile la credite în moneda naţională vor creşte pe motiv că statul împrumută sume mari de la bănci.

Ministerul Finanţelor a devenit dependent de banii băncilor din România pentru că a ratat accesarea împrumutului de un miliard de euro de la Comisia Europeană, iar tranşa a treia de la FMI este şi ea sub semnul întrebării.

În acest moment dobânda de referinţă pentru leu este de 8% pe an. Părerile oamenilor din mediul bancar în legătură cu ce ar trebui să decidă BNR în şedinţa de stabilire a noii dobânzi de referinţă sunt împărţite.

Dacă Banca Naţională reduce dobânda cheie pentru leu, de la 8 la 7.5% de exemplu, ar produce, în timp, ieftinirea împrumuturilor în moneda naţională. În acelaşi timp însă ieftineşte suplimentar leul, lucru pe care nimeni nu şi-l doreşte, într-o perioadă în care moneda naţională este aproape de minimele istorice, faţă de euro.
Mai multe articole despre:
BNR leu bani ieftinire reducere dobânda de referinţă