MENIU

Bloggerii din SUA vor fi amendaţi dacă nu îşi declară veniturile. Cei din România comentează

FOTO: Flickr / 1suisse

Bloggerii care refuză să facă publice banii sau gratuităţile venite din partea companiilor vor primi amenzi de până la 11.000 de dolari. O măsură asemănătoare este privită cu ochi buni în blogosfera românească.

Comisia Federală pentru Comerţ din SUA (FTC) a decis să modifice o serie de reguli vechi de 30 de ani pentru a se adapta vastului domeniu pe care îl reprezintă blogosfera. Organizaţiile de apărare a drepturilor consumatorilor s-au plâns până acum în dese rânduri că legăturile dintre anumiţi bloggeri şi diverse companii nu sunt suficient de transparente şi de clare pentru cititori, relatează BBC News.

"Consumatorii sunt din ce în ce mai dependenţi de Internet atunci când se informează pentru a cumpăra un produs. Iar posibilităţile de trimitere a acestora în direcţii greşite sunt extrem de numeroase", explică Jack Gillis, reprezentant al unei asociaţii de protejarea a consumatorilor din SUA.

Noile reglementări, discutate intens încă din vară, vor fi puse în practică începând cu 1 decembrie. Astfel, potrivit legii, bloggerii care fac endorsement pentru un produs trebuie să facă publice legăturile materiale pe care le au cu vânzătorul acelui produs sau serviciu". Regulile nu se vor aplica doar în blogosferă, ci şi pe Facebook sau Twitter.

Reacţiile peste Ocean au fost împărţite la auzul veştii. "Conceptul nu nu este nou. Încrederea cititorilor este esenţială pentru noi. Nu am fost niciodată în favoarea unui cod universal de conduită, însă ceea ce introduce FTC este simplu şi uşor de respectat de către oricine doreşte o relaţie profesionistă cu piaţa şi totodată să nu ştirbească încrederea cititorilor", spune Elisa Camahort Page, de la BlogHer, o platformă de bloguri dedicată femeilor.  

Jeff Jarvis, profesor of jurnalism la New York's City University şi totodată blogger crede însă că regulile sunt periculoase: "Cum poţi să ceri acest lucru pentru oricine îndrăzneşte să se exprime online?" "Regulile referitoare la endorsementul de produse sunt desprinse din Big Brother, sunt nefuncţionale şi periculoase", spune şi Dan Gillmor, director în cadrul Knight Centre for Digital Media Entrepreneurship.

Linda Goldstein, din cadrul unei firme de avocatură ce reprezintă grupuri de marketing din SUA, are o propunere mai bună pentru FTC. "Aş fi preferat ca FTC să lucreze mai îndeaproape cu industria pentru a înţelege cum funcţionează marketingul viral", declară aceasta pentru New York Times.

Deşi sunt conştienţi că o astfel de lege nu va fi prea curând aplicată în România, bloggeri din .ro privesc cu ochi buni ce se întâmplă în SUA. "Ar trebui să ne bucurăm că cine altcineva, americanii au luat această decizie. Pentru că asta înseamnă că, în sfârşit, bloggerii sunt luaţi cu adevărat în calcul. Că din moment ce te ia fiscul în cătare, înseamnă că exişti. La noi în Romania nu trebuie să ne speriem. Că până ajunge aşa ceva la noi, mai face Cristi Manafu vreo 14 Webstockuri", spune Cristi Birta, care deţine blogul chinezu.eu.

Cristi Dorombach, aflat în spatele blogului piticu.ro, crede şi el că iniţiativa e bună: "E foarte bine. Şi la noi e la fel, e venit (n.r. ceea ce câştigă bloggerii). O astfel de lege aplicată în România ar curăţa din ăia care cred că se fac bani uşor fără muncă". Ionuţ Oprea, co-fondator Blog Agency (o agenţie de marketing prin intermediul blogurilor), este şi el de aceeaşi părere într-un post pe Twitter. "Mi se par normale", spune Oprea, care completează că sunt reglementări "pentru principii de bun simţ în social media".
Mai multe articole despre:
venituri SUA bloguri blogosferă