MENIU

Bill Clinton eclipsează Adunarea Generală a ONU cu imaginea sa de "salvator al lumii"

Foto: Wikimedia.org

Fostul preşedinte american Bill Clinton şi-a rezervat rolul de "salvator al planetei", la deschiderea celei de-a cincea ediţii a Iniţativei Mondiale Clinton (CGI), care se desfăşoară la New York în paralel cu Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Pe muzică de film, fostul preşedinte american a urcat scările unei scene amenajate la Sheraton Hotel, unde are loc tradiţionala întâlnire a politicienilor, sponsorilor şi vedetelor din întreaga lume, scrie NewsIn. Bill Clinton a mărturisit, glumind, că s-a temut că, după criza din 2008, "nimeni nu va mai veni la reuniunea" organizaţiei care îi poartă numele.

Cu toate acestea, rândurile participanţilor au fost numeroase. Mai mult, chiar preşedintele Barack Obama a rostit un discurs la deschiderea reuniunii, afirmând că "Bill Clinton a contribuit la îndreptarea societăţii şi a salvat viaţa a milioane de oameni".

În sala Sheraton Hotel s-au aflat, de asemenea, aproximativ 50 de foşti sau actuali şefi de stat, alături de directori ai unor companii precum Coca-Cola, Nissan, Exxon Mobil sau Goldman Sachs, în timp ce vedete de la Hoolywood, printre care Matt Damon sau Demi Moore, au dat reuniunii un farmec care nu se regăseşte la Adunarea Generală a ONU.

Iniţativa Mondială are planuri ambiţioase: printre altele, organizaţia lui Clinton s-a angajat să reducă emisiile de dioxid de carboncu până la 60 de milioane de tone, să trateze 34 de milioane de bolnavi de maladii tropicale, să asigure o mai mai bună educaţie pentru 10 milioane de copii şi să asigure apă pentru trei milioane de persoane din Asia.

Reuniunea anuală a CGI, care se desfăşoară timp de patru zile, vizează extinderea legăturilor, a parteneriatelor şi strângerea de fonduri, dar îi oferă, de asemenea, o platformă extraordinară lui Bill Clinton, la opt ani de la încheierea mandatului său la Casa Albă.

Deşi soţia sa Hillary este secretar de stat în administraţia Obama, cel de-al 42-lea preşedinte al SUA continuă să fie cel celebru în familie, poziţie întărită de succesul misiunii sale din august, când a reuşit să le aducă acasă pe cele două jurnaliste americane reţinute în Coreea de Nord.

De altfel, şi preşedintele Barack Obama a subliniat că, deşi "ar fi putut să se bucure de o viaţă liniştită, să fie mai mult prezent pe terenul de golf, Bill Clinton a ales un alt drum". "Această iniţiativă globală arată ceea ce poate face fiecare dintre noi", a spus preşedintele Obama.

"Cred că fiecare dintre voi ştiţi ce se întâmplă atunci când Bill Clinton îţi cere să te implici", a adăugat preşedintele. "Te priveşte în ochi, te înţelege şi te faci să te simţi ca şi cum ai fi singura persoană din încăpere. Ce aş fi putut să fac? Nu am putut rezista, aşa cum nu poate nimeni, farmecului său", a adăugat preşedintele Obama.

La rândul său, Bill Clinton a mărturisit că are un singur regret: că nu petrece mai mult timp alături de "persoana preferată din administraţia Obama", aluzie la soţia sa, Hillary. Bill Clinton va avea însă ocazia să îşi vadă soţia vineri seara la CGI, unde secretarul de stat american va pronunţa discursul de închidere a reuniunii organizaţiei conduse de fostul preşedinte al SUA.