Bilanţ fără precedent: Doar 2 din cei 14 miniştri propuşi de Croitoru au primit aviz favorabil
Vasile Blaga şi Bogdan Aurescu au fost singurii miniştri desemnaţi din Cabinetul Lucian Croitoru care au primit aviz consultativ favorabil de la comisiile parlamentare reunite. Ceilalţi 12 miniştri audiaţi miercuri şi joi au primit aviz negativ. Astfel, Lucian Croitoru va cere vot de învestitură Parlamentului pentru o echipă cu doar doi miniştri avizaţi favorabil.
Timp de două zile, cei 14 miniştri ai Cabinetului Croitoru s-au prezentat în faţa comisiilor de specialitate din Parlament pentru a fi avizaţi.
Doi dintre miniştrii Cabinetului Croitoru au fost avizaţi favorabil
Vasile Blaga, ministrul desemnat al Dezvoltării Regionale şi al Turismului, a primit aviz consultativ favorabil după audierile de miercuri din Parlament, cu 34 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă". Această decizie este surprinzătoare, având în vedere declaraţiile anterioare ale reprezentanţilor PSD, PNL şi UDMR.
Adrian Rădulescu, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii, a primit aviz negativ din partea celor patru comisii parlamentare, cele de agricultură şi cele de administraţie publică din Camera Deputaţilor şi Senat. "M-au trădat oameni de la care nu mă aşteptam", a spus Rădulescu.
12 miniştrii desemnaţi de Lucian Croitoru au primit aviz negativ
Mihai Şeitan, propunerea pentru Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi din partea celei pentru egalitatea de şanse, cu 28 de voturi "împotrivă" şi 18 "pentru". Şeitan se aştepta la acest vot şi a spus că nu vrea să-l comenteze.
Gheorghe Pogea, ministrul desemnat al Finanţelor, a primit aviz negativ în Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 23 voturi împotrivă şi 15 pentru. Minorităţile naţionale s-au abţinut de la vot. Pogea a spus că avizul negativ a fost determinat de "dimensiunea politică" şi că nu este surprins de decizie.
Cătălin Predoiu a primit aviz negativ după audierea de miercuri, din comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. Parlamentarii au acordat 26 de voturi "pentru" şi 36 de voturi "împotrivă", iar 3 s-au abţinut.
Ministrul desemnat al Mediului, Sulfina Barbu, a primit aviz negativ în Comisiile reunite de administraţie publică din Parlament, cu 21 de voturi împotrivă şi 15 pentru.
Şi Radu Berceanu, desemnat pentru ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor, a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare care l-au audiat cu 42 de voturi împotrivă şi 33 pentru.
Candidatul pentru postul de ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a primit aviz negativ din partea celor două comisii de educaţie ale Parlamentului. Timp de trei ore însă, pedelistul a fost complimentat întruna de membrii Comisiei, pentru CV-ul său impresionant, dar şi criticat pentru unele declaraţii din presă.
Ministrul Mihai Stănişoară a primit aviz negativ de la comisiile parlamentare pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament pentru portofoliul Apărării pentru care a fost propus de Lucian Croitoru.
Adriean Videanu, propus ministrul Economiei şi Comerţului, a primit aviz negativ. Videanu a fost audiat la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia economică, industrii şi servicii, Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului.
Ministrul desemnat al Culturii, Theodor Paleologu, a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite cu 20 de voturi pentru şi 23 împotrivă.
Emeric Florin Saghi, propus ministrul Administraţiei şi Internelor, a fost respins de comisiile parlamentare. Şaghi a fost audiat de Comisiile pentru administraţie publică şi Comisiile pentru apărare.
Cristian Vlădescu a primit aviz negativ din partea Comisiilor de sănătate din Parlament. Au fost înregistrate 15 voturi împotrivă şi 11 voturi favorabile.