MENIU

Biden va discuta la Bucureşti despre scut, energie, dar şi despre asumarea responsabilităţii

Foto: topnews.in

Vicepreşedintele american Joe Biden va avea pe agendă, în timpul turneului din Polonia, România şi Cehia, teme ca noul scut antirachetă, securitatea energetică, dar şi necesitatea ca ţările din regiune să îşi asume statutul de membri deplini ai UE şi NATO, cu responsabilităţile aferente.

"În primul rând, vizita intervine în contextul împlinirii a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Cu toate acestea, atenţia nu va fi acordată trecutului, ci viitorului şi capacităţii naţiunilor noastre de a clădi democraţii puternice şi parteneriate trainice", a declarat Tony Blinken, consilierul vicepreşedintelui american pentru securitate naţională, într-o conferinţă de presă telefonică.

Joe Biden va ajunge marţi seara, în Polonia, miercuri seară se va deplasa spre Bucureşti, joi va avea întâlniri cu autorităţile române, iar vineri se va afla în Cehia.

"Vicepreşedintele va discuta cu liderii celor trei ţări vizitate despre noua arhitectură de securitate privind apărarea antirachetă. După cum ştiţi, această nouă arhitectură conţine tehnologie mult mai modernă, este adaptată noilor provocări şi, spre deosebire de fostul program antirachetă, acoperă toate ţările NATO", a punctat consilierul lui Biden.

Un alt subiect va fi legat de securitatea energetică şi de rolul pe care aceste ţări din Europa îl pot juca pentru diversificarea rutelor şi resurselor energetice, a mai spus consilierul lui Biden. De asemenea, un alt aspect vizat de vizita lui Biden este cel comercial şi investiţional.

Totodată, Tony Blinken a atras atenţia asupra unei schimbări de atitudine a SUA în regiune. "SUA nu se mai raportează la regiune gândindu-se ce poate face pentru Europa Centrală şi de Est, ci ce poate face împreună cu această parte a Europei. Nu mai vorbim de ţări postcomuniste, aflate în tranziţie, ci de membri deplini ai UE şi NATO, cu responsabilităţi serioase şi substanţiale", a spus Blinken, referindu-se inclusiv la responsabiliăţi privind războiul din Afganistan.

"Ne uităm către partenerii noştri şi pentru a furniza leadership în această regiune unde au experienţa relevantă pentru a consolida democraţia", a subliniat Joe Biden.

Dezvoltând ideea discuţiilor cu liderii din cele trei ţări pe tema noului scut antirachetă, Blinken a subliniat că Biden vede în aceste vizite o oportunitate de a le explica partenerilor în ce constă noul concept. "Discuţiile despre noua apărare antirachetă se poartă şi la nivel bilateral, dar în principal prin NATO", a adăugat consilierul lui Biden, susţinând că din primele evaluări această nouă propunere a SUA se bucură de o vastă susţinere.

În ceea ce priveşte programul vizitei din România, Biden se va întâlni joi dimineaţă cu angajaţii Ambasadei americane la Bucureşti, iar apoi va avea o întâlnire de lucru cu preşedintele Traian Băsescu, împreună cu care va susţine o conferinţă de presă.

Apoi, înaltul oficial american va avea o întrevedere cu premierul în funcţie Emil Boc. Următorul punct pe agenda sa va fi un discurs public susţinut pe tema relaţiei dintre SUA şi Europa Centrală şi de Est.

În ultima parte a zilei, Biden va avea întrevederi cu Mircea Geoană şi cu Crin Antonescu, după care va pleca spre Praga.
Mai multe articole despre:
Joe Biden Biden România