MENIU

Biden: Trupele noastre sunt mândre să lupte alături de militarii români "războinici"

Biden: Vreau să transmit poporului cât de mulţumiţi sunt atât eu, cât şi preşedintele Obama, de contribuţia dumnevoastră în Afganistan
Foto: RTV

Vicepreşedintele american a lăudat efortul trupelor româneşti în Afganistan şi sprijinul autorităţilor române pentru susţinerea noului proiect de scut antirachetă, mărturisind că noul ambasador al SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, este cel mai bun prieten al său.

"Vreau să transmit poporului cât de mulţumiţi sunt atât eu cât şi preşedintele Obama  de contribuţia dumnevoastră în Afganistan. Soldaţii dumneavoastră sunt războinici. Trupele noastre sunt mândre să servească alături de militarii români. Ar trebui să fiţi mândri de acest lucru şi să vedeţi cât de capabili sunt copiii dumneavoastră. Cei 1.100 de soldaţi. V-o spun ca părinte, mulţumesc, mulţumesc. O spun foarte sincer. Mi s-a spus odată că şi cei care stau şi aşteaptă servesc patria. O spun că trebuie să le fim recunoscători şi părinţilor care aşteaptă. Trupele dumneavoastra sunt prezente in Afganistan în puncte foarte sensibile", a declarat joi vicepreşedintele american, Joe Biden, la finalul întrevederii avute cu preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni, remarcând eforturile pe care le fac militarii români şi în Balcani şi în Irak.

Oficialul american a subliniat importanţa parteneriatului americano-român, a lăudat administraţia de la Bucureşti pentru sprijinul oferit noului sistem anti-rachetă şi a mărturisit că noul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, îi este foarte apropiat: "Este cel mai bun prieten al meu, ne-am crescut copiii, soţiile noastre sunt bune prietene. Sper că nu veţi profita de prietenia mea cu ambasadorul SUA, este nou la post, dar pregătirea sa este excepţională", a declarat uşor în glumă, Biden. Acesta şi-a exprimat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Republicii Moldova şi pentru construirea unei conducte de gaz care să treacă prin România, făcând trimitere la proiectul Nabucco. În privinţa alegerilor prezidenţiale din România, a sublinat că acestea îi amintesc de cele de anul trecut din America, insistând pe dimensiunea democratică a a acestui proces şi urându-le succes românilor în desemnarea noului şef al statului.