Berlinul a cheltuit de la începutul lunii iunie peste 50.000 de euro pentru romii din România
Landul Berlin a cheluit de la începutul lunii iunie 52.450 de euro pentru adăpostirea şi repatrierea romilor, a anunţat în Parlament Heidi Knake-Werner, senator din partea partidului Die Linke, relatează cotidianul german Die Tageszeitun
Senatoarea Knake-Werner a justificat cheltuiala prin faptul că este de datoria unei metropole ca Berlinul să facă un astfel de gest umanitar. "Consider că este potrivit ca o metropolă de talia Berlinului să reacţioneze când este vorba de astfel de cazuri umanitare", a declarat ea.
Propunerea partidului Die Linke de a acorda romilor din Germania o sumă de bani în numerar pentru a-i ajuta să plece în ţările lor a stârnit o serie de critici în Parlamentul de la Berlin, atât din partea partenerilor din coaliţie, cât şi din partea opoziţiei, fiind considerată o ofertă disperată, din lipsă de soluţii. Adulţii romi primesc, în cadrul acestui program, 250 de euro de persoană pentru repatriere şi câte 150 de euro pentru copiii de peste 14 ani.
Popunerea ajutorului de repatriere pentru romi a venit din partea senatoarei Heidi Knake-Werner (Die Linke). Kurt Wansner, unul dintre purtătorii de cuvânt ai CDU, a subliniat că măsura este o mare greşeală. "Trebuia să le explicăm românilor, de la bun început, că nu au nicio şansă să obţină azil sau ajutor social în Berlin. Nu este acum o soluţie să îi învăţăm la cerşit cu astfel de măsuri speciale", a declarat Wansner.
Şi Canan Bayram, de la Verzi, cataloghează acei bani drept "o ofertă iraţională din lipsă de soluţii" şi militează, în schimb, pentru servicii de prim-ajutor şi consiliere.
Membra Bundestagului Ulla Jelpke, tot de la Die Linke, consieră că măsura colegei Knake-Werner este problematică. Potrivit lui Jelpke, colega sa ar fi vrut "să elimine rapid din drum" toate greutăţile. "Trebuia să verifice toate condiţiile din ţara de provenienţă a românilor, pentru a vedea dacă cererea de azil este întemeiată", a mai spus Jelpke.
La partenerii de coaliţie, SPD, se aud, de asemenea, voci critice. Raed Saleh, unul dintre purtătorii de cuvânt, consideră că ajutorul de repatriere este dovada că autorităţile nu au putut să gestioneze problema romilor. "Totul a decurs fără nicio coordonare", consideră Saleh.
Şi membra CDU Barbara John, expertă pe probleme de integrare, îşi face probleme în legătură cu strategia ce include ajutoare pentru repatriere. "Ideea cu banii de repatriere este contraproductivă pentru romi. De acum înainte, mulţi dintre cei care cerşesc pe străzi sau spală parbrize la intersecţii vor auzii comentarii că încercă să obţină bani din două surse", spune John. Acesta atrage atenţia că cetăţenilor UE nu le poate fi cumpărat dreptul la liberă circulaţie, "indiferent care este suma".