MENIU

BEI şi BERD vor cofinanţa interconectarea sistemelor energetice între Republica Moldova şi România

Foto: nuclearelectrica.ro

Preşedinţii Băncii Europene de Investiţii şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare i-au promis premierului moldovean, Vlad Filat, că cele două instituţii vor cofinanţa proiectele ce ţin de interconectarea sistemelor energetice şi a reţelelor de gaze între Republica Moldova şi România.

Premierul Vlad Filat, aflat pe 13 şi 14 noiembrie în România, a apreciat că apropierea politică între cele două state s-a realizat, urmând să aibă loc şi o apropiere prin acţiuni economice. "Cred că politic deja ne-am apropiat, acum trebuie să ne apropiem prin acţiuni economice. Avem de realizat două acţiuni importante şi imediate ce ţin de interconectarea sistemelor energentice şi a reţelelor de gaze între Republica Moldova şi România pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova", a explicat premierul Filat într-o emisiune la Realitatea TV.

"Am avut, în cadrul întâlnirilor de ieri (13 noiembrie-n.r.) cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii şi al Băncii Europene pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie, o întelegere de a cofinanţa aceste proiecte, deci suntem pe calea cea bună", a detaliat şeful executivului de la Chişinău, care a participat la summitul Iniţiativei Central-Europene, găzduit de Bucureşti, la care au luat parte şi şefii celor două instituţii financiare.

Premierul Vlad Filat a precizat însă că nu a semnat niciun document cu preşedinţii BEI şi BERD, fiind vorba doar despre un acord verbal. "Nu este semnat acest document. Urmează", a spus Vlad Filat.