MENIU

BBC: Dacă Geoană câştigă, va fi pentru că Băsescu şi-a făcut mulţi duşmani

<descriere>

O victorie a lui Mircea Geoană în turul secund al alegerilor din România va avea la bază faptul că Traian Băsescu şi-a făcut prea mulţi duşmani, iar dacă preşedintele PSD va pierde, acest lucru va fi determinat de lipsa \"unei laturi umane\", scrie BBC.

BBC titrează luni  că \"Alegerile din România constituie o enigmă ciudată\". \"La sediul lui Băsescu toată lumea zâmbea, echipa lui Geoană era calmă şi părea hotărâtă. Instantaneele victorioase ale candidaţilor care s-au regăsit pe prima pagină ale ziarelor din România reflectă dubioasa enigmă ale acestor alegeri prezidenţiale - cei trei candidaţi fruntaşi şi-au revendicat victoria\", scrie publicaţia.

În ceea ce priveşte scorul de 32,8% obţinut de Băsescu, conform rezultatelor parţiale, BBC consideră că este \"o cădere considerabilă faţă de poziţia sa de până acum, de favorit al tuturor românilor, dar este totuşi un punctaj suficient de bun pentru a-l propulsa în turul doi\". Publicaţia mai subliniază că rezultatul referendumului ţinut în aceeaşi zi cu prezidenţialele ar putea să fie un avantaj pentru Băsescu.

\"Băsescu s-a prezentat drept campion al poporului împotriva a ceea ce el numeşte elita politică coruptă, iar acest mesaj este foarte popular, chiar şi în rândul celor care nu mai au încredere în el. Criticii săi spun că este chiar el parte a elitei\", mai comentează BBC.

Pe de altă parte, scrie BBC, Mircea Geoană, care are 29,8% dintre sufragii, \"radiază o încredere îndârjită\". \"Fost ministru de Externe şi diplomat, căruia îi pică destul de greu să râdă şi să pupe copii în timpul deplasărilor din campanie, a reuşit să înlăture o serie de personalităţi puternice din fruntea PSD. Dacă reuşeşte să câştige turul al doilea, va fi pentru că Traian Băsescu şi-a făcut prea mulţi duşmani, mai ales în presa prosocialistă, care îl atacă de dimineaţa până seara\"

\"Dacă pierde, va fi din cauza faptului că îi lipseşte acea latură umană pe care Băsescu o are şi pentru că există reţineri în ceea ce priveşte capacitatea sa de a controla aşa-numiţii \'baroni locali\' din partidul său\", continuă articolul.

În ceea ce-l priveşte pe Crin Antonescu, BBC scrie că \"acesta a fost alegerea celor care s-au săturat de Băsescu, dar care nu au vrut să voteze cu social-democraţii. Votanţii lui deţin acum cheia către victoria din 6 decembrie, dar aceştia par a fi destul de reţinuţi în a-şi da voturile într-o parte sau în alta\", punctează publicaţia.

Reporterii BBC s-au aflat şi la Călăraşi, unde au întrebat mai mulţi oameni cu cine au votat. \"L-am votat pe Geoană. Este mai educat decât toţi ceilalţi şi are o viziune mai bună, o viziune care înseamnă ceva pentru mine\", spune unul dintre cei chestionaţi, Ion Vâlcea. \"El este mai gentleman, nu-i atacă pe ceilalţi\", completează el.

Pe de altă parte, Alina Cristache, spune că nu a votat încă, dar că urmează să se prezinte la urne pentru Traian Băsescu. \"Nu a făcut nimic din ce a promis că va face, dar merită o a doua şansă\", spune ea.

Abordând şi subiectul referendumului, BBC remarcă unul dintre panourile lui Traian Băsescu: \"De ce le e frică nu scapă\". În acest sens, analistul politic Cristian Mititelu explică cum, odată ce sunt aleşi, parlamentarii au foarte puţine legături cu circumscripţia din care provin. \"Acest lucru se întâmplă, în parte, din cauza sistemului politic, dar este şi un prost obicei al politicienilor\", scrie BBC.

\"Ceea ce e mai rău este că nu există o dezbatere reală despre modul în care ar trebui să funcţioneze economia, efectele negative ale inflaţiei şi necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare. Publicul nu este suficient de conştient de aceste probleme, iar politicienii par să nu aibă capacitatea necesară pentru a determina oamenii să fie mai implicaţi în deciziile guvernării\", argumentează Mititelu.

La finalul articolului, BBC face şi o referire la fostul regim ceauşist. \"Părăsind Călăraşiul şi îndreptându-ne către drumul spre Bucureşti, cele două uzine de oţel construite de Nicolae Ceauşescu se ridicau în zare precum un oraş separat, cu furnalele şi halele sale reflectându-se în apusul de soare. De la o astfel de distanţă nimeni nu-şi poate da seama că uzinele sunt numai o fantomă a ceea ce erau înainte, numai o epavă ruginită\".