MENIU

Bazac: Vaccinul antigripal care va fi cumpărat din străinătate a fost refuzat de Polonia

Fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, atrage atenţia autorităţilor asupra celor 500.000 de doze de vaccin care urmează să fie achiziţionate din străinătate, pentru imunizarea copiilor, precizând că acest vaccin a fost refuzat de Polonia, din cauza condiţiilor contractuale.

"Autorităţile din România ar trebui să manifeste o precauţie ridicată în ceea ce priveşte achiziţia tipului de vaccin pandemic destinat vaccinării copiilor, după ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producător, acelaşi cu cel ofertat României", precizează fostul ministru.

Ion Bazac recomandă Ministrului Sănătăţii şi guvernului să reanalizeze achiziţia vaccinului, în condiţiile în care premierul polonez a refuzat ca Executivul să îşi asume prin contract, la cererea producătorului, responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului.

"Este inacceptabil ca răspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului să fie asumate politic, de guverne şi nu de către producător! Vaccinul este un produs medical şi producătorul trebui să şi-l asume. Este de aşteptat ca aceleaşi condiţii să fie impuse de către producător şi ţării noastre - Guvernul României să îşi asume responsabilitatea pentru efectele negative", adaugă Bazac.

Fostul ministru mai spune că, în contextul acestor condiţii contractuale de achiziţie cerute guvernelor, se nasc suspiciuni cu privire la testarea vaccinului respectiv.

Bazac solicită Ministerului Sănătăţii şi guvernului să facă publice condiţiile solicitate de către producător şi să ia în calcul reanalizarea sursei de achiziţie a vaccinului pentru copii.

Referitor la situaţia pandemiei AH1N1 în România, Ion Bazac menţionează că prezenţa premierului Emil Boc în cadrul Comitetului de Gripă al Ministerului Sănătăţii organizat luni nu a adus mai multă coordonare în eforturile de limitare a îmbolnăvirilor cu AH1N1.

"Ministerul Sănătăţii încă nu a comunicat metodologia de vaccinare: unde, când şi cum se face exact vaccinarea categoriilor din serviciile esenţiale, când şi în ce condiţii se face vaccinul sezonier şi când cel pandemic, cum se face vaccinarea în zonele în care este deficit de medici vaccinatori şi ce măsuri trebuie luate pentru a asigura resursele necesare şi altele", mai spune Bazac 

Pentru a putea vaccina şi copiii între 6 luni şi 6 ani, categorie de risc care nu va fi acoperită de vaccinul produs la Institutul "Cantacuzino", autorităţile au anunţat, săptămâna trecută, că vor cumpăra 500.000 de doze de vaccin din străinătate, de la producătorul GlaxoSmithKline. Potrivit secretarului de stat Adrian Streinu-Cercel, pentru o doză de vaccin se va plăti 4,5 euro fără TVA, respectiv preţul standard de comercializare.