MENIU

Băsescu: Votul asupra guvernului Croitoru va arăta măsura responsabilităţii clasei politice

foto: NewsIN

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Kanal D că votul asupra guvernului Croitoru va arăta responsabilitatea clasei politice. Preşedintele a spus că majoritatea "ad-hoc" construită în Parlament are doar obiectivul de a lupta împotriva sa, însă sunt împotriva poporului român. Traian Băsescu i-a îndemnat pe români să voteze la referendum, căci doar şa vor putea schimba clasa politică.

"Votul asupra guvernului Croitoru va arăta măsura responsabilităţii clasei politice. Dărâmarea guvernului Boc a fost o acţiune constituţională.  La fel de constituţională poate fi şi dărâmarea guvernului Croitoru. Cât de responsabilă, vor judeca românii. Eu am propus un premier apolitic, a fost una din exigenţele opoziţiei ad-hoc. Să îmi stabilească Voiculescu, Hrebenciuc, Iliescu este mai greu, în primul rând pentru că nu cred în ei. Apoi ştiu ce este în spatele acestei propuneri, Klas Johannis. PSD a spus că până la alegerile prezidenţiale, PNL îl vrea pentru termen lung, deci este o coaliţie ad-hoc care are un singur obiectiv: lupta cu Traian Băsescu. Însă fac rău poporului român. Ei se luptă cu mine aparent, dar faptul că eu îmi asum responsabilitatea este dovedit de desemnarea unui premier excelent în relaţia cu instituţiile financiare şi un premier neangajat politic. Dacă un premier vine şi le vorbeşte despre acordul cu FMI prin prisma obligaţiilor asumate, iar celălalt vine şi spune că nu a citit acordul, arată doza de responsabilitate", a spus Băsescu care a concluzionat "Românii ne vor judeca".

Băsescu a vorbit despre incapacitatea actualei clase politice de a se reforma: "Clasa politică poate accepta reforme, dar nu la ea. Porpunerea de Parlament unicameral face parte din lupta crâncenă pe care am avut-o cu clasa politică. Am avut discursuri în parlament prin care ceream reformarea clasei politice, am început cu votul uninominal. Eu spun că aceasta este o soluţie de reformare a Parlamentului României, pe de o parte, pe de altă parte aceasta ţine de reformarea clasei politice. Parlamentul României este supradimensionat în funcţie de posibilităţile ţării. Degeaba am introdus votul uninominal, dacă noi avem două camere cu atribuţii suprapuse".

Întrebat dacă partidele mai mici nu riscă să dispară printr-un sistem electoral în care câştigătorul ia totul, Băsescu a răspuns: "Acest lucru trebuie să ni-l asumăm. Dacă vrem o guvernare stabilă  de tip britanic în care sunt două mari partide şi poate un al treilea sau al patrulea mai mici. Alianţele la noi nu au dat niciun fel de rezultat".  

Băsescu a făcut o pledoarie pentru prezenţa oamenilor la urne pe 22 noiembrie: "O singură mare rugăminte am către români: să meargă şi să voteze la referendum. Clasa politică va refuza să se autoreformeze, doar referendumul popular a făcut să se introducă votul uninimonal. Doar referendumul poate face să se reducă numărul de parlamentari şi să avem un paralment cu o singură cameră.  Cel mai important lucru pe care îl pot face românii este să reformeze clasa politică, altfel vom avea în continuare o clasă politică care va lua decizii în acord cu interesele ei şi nu neapărat cu interesele românilor". 

La întrebarea cine crede că este mulţumit de mandatul său, Băsescu a răspuns: "Cei mulţumiţi de mandatul meu sunt cei care au un nivel de trai acceptabil.".

Traian Băsescu a mărturisit că este greu să fii şi candidat şi preşedinte şi a ţinut să facă câteva precizări legate de activitatea sa: "S-a instalat o imagine complet nereală despre mine. S-a vorbit despre jocuri, despre procurori puşi să facă dosare, dar nimeni nu poate spune un singur procuroro căruia i-am dat o astfel de dispoziţie sau un singur politician care să fi fost partenerul meu în a face jocuri politice. Era marea poveste că Băsescu distruge PNL-ul  atunci când domnul Stolojan a luat o aripă. Am cerut o întâlnire premierului Tăriceanu cu o lună înainte de a se produce ruperea  grupului Stolojan din PNL. Am avut o discuţie cu premierul Tăriceanu, cu Haşotti, cu Radu Stroe, cu Bogdan Olteanu în care i-am avertizat că excluderile pe care le fac pot duce la o ruptură. Mulţi au spus că sunt un monstru dar nu este adevărat".