Băsescu: Sunt prea mulţi politicieni în viaţă implicaţi în vânzarea evreilor şi germanilor
Într-un interviu acordat Academiei Caţavencu, şeful statului vorbeşte despre dosarele secrete încă legate de vânzarea etnicilor germani şi evrei petrecută pe vremea regimului comunist. Băsescu explică şi de ce acestea nu au fost încă desecretizate: prea mulţi oameni politici băgaţi în aceste operaţiuni. Istoricul Marius Oprea susţine că Băsescu fie vrea să acopere pe cineva, fie vrea să şantajeze.
Traian Băsescu pare să fi tras cu ochiul prin dosarele secrete referitoare la vânzarea etnicilor evrei şi germani către rudele lor din străinătate practicată de statul român comunist. Într-un interviu dat Academiei Caţavencu din această săptămână Băsescu spune că sunt foarte mulţi politicieni români în viaţă implicaţi în această operaţiune. „Sunt 2.000.000 de dosare, în afară de cele care încă mai au realităţi vii ale spionajului românesc, sigur că nu pot fi deschise, aşa ceva nu face nici un stat. Cum, de asemenea, nu s-au deschis dosarele care au vizat vânzarea evreilor şi a nemţilor. România a încasat bani. Sunt implicaţi prea mulţi oameni politici încă în viaţă”, spune şeful statului în interviu acordat Academiei Caţavencu.
Istoricul Marius Oprea, preşedintele IICCR, crede că şeful statului nu a aruncat o petardă. \"Cred că fie vrea să protejeze pe cineva, fie vrea să şantajeze\", spune Oprea pentru REALITATEA.NET. Istoricul îşi aminteşte că a existat pe vremea mandatului lui Emil Constantinescu o cerere din partea Muzeului Holocaustului de desecretizare a acestor dosare, dar nu s-a întâmplat nimic. \"După părerea mea aceste dosare trebuie scoase la lumină. Ele se referă practic la trafic cu carne vie. Existau formulare în aceste dosare în care oamenilor li se fixau preţuri în funcţie de starea de sănătate, de averea lor, a rudelor pe care le aveau în Germania. Practica nu a fost a lui Ceauşescu, a fost utilizată şi de Dej. În ultimul său an, s-au încasat circa 2 milioane de dolari din aceste vânzări. Dacă politicieni actuali au fost implicaţi în asemenea operaţiuni, eu cred că numele lor ar trebui cunoscut, iar asta ar trebui să fie o prioritate a noului preşedinte\", spune Oprea.
Poetul Mircea Dinescu, membru al CNSAS, spune că asemenea dosare nu au ajuns la CNSAS. Iar Băsescu trebuie să vină cu nume. \"Preşedintele nu e un amărât de pe stradă. Să spune cine\", a declarat Dinescu.
Fostul director SRI, Costin Georgescu, crede că Băsescu nu a lansat o fumigenă. Dar spune că a declarat aceste lucruri pentru a-şi enumera realizările. \"Ştiu foarte puţine despre vânzarea saşilor, şvabilor şi evreilor, dar cred că e mai mult o problemă de imagine pentru statul român. Pentru că acei oameni chiar au fost vânduţi. Parlamentul ar trebui să hotărască în acest caz\", spune Georgescu, care adaugă că în mod normal, Băsescu are acces la astfel de dosare, fiind şi preşedintele CSAT. \"Nu cred că din oamenii politici care au fost implicaţi atunci mai sunt activi\", adaugă Georgescu.
Purtătorii de cuvânt ai lui Traian Băsescu, Valeriu Turcan şi Sever Voinescu, nu au putut fi contactaţi pentru un comentariu pe acest subiect.