MENIU

Băsescu spune că şi în al doilea trimestru al anului se înregistrează creştere economică negativă

Foto: victor-roncea.blogspot.com

Preşedintele Traian Băsescu a făcut miercuri o prezentare a situaţiei din România în faţa oamenilor de afaceri cehi, precizând că există o recesiune economică în România, dar că nu se pune problema întârzierii sau neplăţii pensiilor sau salariilor.

Traian Băsescu le-a prezentat cehilor o serie de indicatori economici, explicându-le că este foarte probabil ca în trimestrul II al anului 2009 să existe o continuare a creşterii economice negative, "ceea ce oficial se traduce prin recesiune".

Şeful statului a apreciat că în cel de-al doilea trimestru creşterea economică negativă "nu va fi mică", ci, potrivit estimărilor, va fi de 6,5-7%.

Preşedintele României a mai spus şi că şomajul este în jurul a 5,6-6% şi a explicat că principalele motivaţii pentru scăderea PIB-ului sunt scăderea producţiei industriale, a sectorului de construcţii şi a reducerii consumului din partea populaţiei.

Totuşi, şeful statului a apreciat că Guvernul a reuşit să menţină principalii parametri de fiscalitate - taxa unică de 16% şi TVA-ul de 19%. Pe de altă parte, Traian Băsescu a asigurat că "în România nu se pune problema întârzierii sau neplăţii pensiilor sau salariilor".

Traian Băsescu i-a asigurat pe oamenii de afaceri cehi că băncile româneşti sunt "într-o stare acceptabilă de sănătate", în condiţiile în care niciuna nu a apelat la bugetul de stat.

Traian Băsescu i-a mai informat pe oamenii de afaceri că Executivul de la Bucureşti a apelat, ca măsură de siguranţă, la un acord cu FMI, dar şi cu CE, "ceea ce a generat un flux de bani către bănci". 

"În momentul de faţă, datorită sosirii primei tranşe de bani de la Fondul Monetar Internaţional - cinci miliarde de euro - ea a fost dirijată în rezerva BNR şi Banca a început să elibereze banii din rezervă care aparţineau băncilor. Deja a eliberat o tranşă de 1 miliard de euro către băncile comerciale, şi pe data de 27 luna aceasta va începe eliberarea unei noi tranşe, de circa 1,2 miliarde de euro către băncile comerciale. Putem spune că în România băncile comerciale au bani", a declarat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu efectuează o vizită de stat în Republica Cehă, la invitaţia omologului său, Vaclav Klaus, în cadrul căreia va avea întâlniri cu premierul ceh, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi va participa la un forum economic.