MENIU

Băsescu spune că preşedintele Ungariei a încălcat, prin declaraţii, Constituţia României

FOTO: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a explicat, marţi, că autorităţile române au anulat autorizaţia de survol pentru vizita preşedintelui Solyom din 15 martie pentru că partea ungară a cerut permisiunea de a veni la "autoguvernarea Harghita", arătând că Laszlo Solyom a încălcat Constituţia prin declaraţii.

"Eu cred că lucrurile s-au făcut transparent, cu implicarea exactă a instituţiilor care aveau atribuţiuni", a opinat şeful statului, întrebat de un moderator Realitatea TV cum comentează incidentul diplomatic de la sfârşitul săptămânii trecute, legat de vizita preşedintelui Ungariei în Ardeal.
 
Şeful statului a arătat că nu a fost nicio problemă că Solyom venea cu un avion militar, însoţit de elicoptere. "Puteau să vină zece elicoptere, dar trebuiau să ştie unde vin, nu puteau să vină la "autoguvernarea din Harghita", puteau să vină la Consiliul Judeţean Harghita", a spus Băsescu. La observaţia moderatorului că partea maghiară şi-a rectificat cererea, şeful statului a spus că acest lucru s-a întâmplat prea târziu, survolul fiind deja anulat. Preşedintele Traina Băsescu a spus că Ungaria este o ţară aliată şi prietenă, al cărei şef de stat vizitează frecvent România, "şi care frecvent, prin declaraţiile sale, nu respectă Constituţia României".
 
Băsescu a dat ca exemplu vizita lui Solyom din octombrie, din secuime, la care a participat şi el, precizând că preşedintele Ungariei a făcut şi atunci afirmaţii care contravin textului nostru fundamental. Între cei doi şefi de stat a urmat o discuţie cu uşile închise, a spus Băsescu, discuţie ce a continuat şi cu ocaza vizitei preşedintelui Băsescu în Ungaria, luna trecută. Cu atât mai mult, solicitarea de a participa la evenimentele din "autoguvernarea Harghita" i-a părut preşedintelui inacceptabilă.
 
Şeful statului a ţinut să precizeze că demnitarii din Ungaria şi şefii oricărui stat sunt bineveniţi în România, în calitate privată, cu cererea expresă de a respecta, în declaraţiile publice, Constituţia României. "Acest lucru nu este negociabil", a subliniat preşedintele Băsescu.
 
Preşedintele a spus că, dacă până acum exista Corneliu Vadim Tudor în Parlament, care răspundea tuturor declaraţiilor neconstituţionale venite unui demnitar maghiar, şi toată lumea se ascundea după el şi avea conştiinţa împăcată, acum trebuie să li se explice "prietenilor maghiari" că sunt bineveniţi în România, cu cererea fermă ca declaraţiile lor să nu contravină Constituţiei României.
 
Citeşte şi
 
Traian Băsescu: Sunt convins că fiica mea ştie ce are de făcut, pentru că am crescut-o eu 
 
Traian Băsescu: Criza va acoperi şi anul 2010 prin efectele ei