MENIU

Băsescu spune că ar vrea ca în CSM să existe mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile decât acum

Traian Băsescu la Craiova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că pledează pentru o altă structură a CSM, prin mărirea numărului reprezentanţilor societăţii civile în Consiliu, arătând că nu este posibil ca sistemul de justiţie să fie unul \"perfect etanş\".

Băsescu a arătat că sunt şi lucruri pozitive în sistemul de justiţie, exemplificând că o instituţie considerată \"conservatoare\" cum este CSM a scos din sistem judecători şi procurori. Şeful statului a susţinut însă că este nevoie de o modificare legislativă a structurii CSM, prin lărgirea numărului de membri cu oameni din sfera societăţii civile. \"Singura formulă este să lărgim participarea la CSM. Nu este posibil să fie un sistem perfect etanş, aşa cum este acum, ceea ce ne creează tuturor insatisfacţii\", a explicat şeful statului într-un interviu acordat bleen.ro.

\"Personal, pledez pentru o altă structură a Consiliului Superior al Magistraturii. Acolo sunt doar judecători şi procurori aleşi de judecători şi procurori, ceea ce face îi vulnerabili în exigenţa faţă de cei pe care îi controlează, pe judecători şi procurori. Şi atunci trebuie să modificăm legea prin care este fixată structura CSM şi să dăm acces societăţii civile în CSM. Oameni care nu fac parte din sistemul de justiţie, cu pregătire suficientă pentru a putea fi parte a procesului de analiză asupra judecătorilor şi procurorilor\", a mai susţinut preşedintele.

\"Nu este posibil să fie un sistem perfect etanş, aşa cum este acum, ceea ce ne creează tuturor insatisfacţii, şi mie ca politician, pentru că am promis modernizarea justiţiei, iată că nu s-a făcut în mandatul meu, face parte din lucrurile pe care pot să mi le reproşez şi pe care probabil mi le reproşează românii şi nu numai acestea sunt neîmpliniri legate de justiţie, sunt şi altele, dar este clar că trebuie umblat la sistemul de funcţionare\", a adăugat Traian Băsescu.

CSM are 19 membri, dintre care doi reprezintă societatea civilă.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu CSM societatea civilă