Băsescu: Situaţia economică din ţară nu este nici mai rea, nici mai bună decât a altor state europene
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu comunitatea românească din Israel, că România progresează, se modernizează,"chiar dacă acasă nu recunoaştem întotdeauna", exprimându-şi convingerea că în 2010 România va fi altă ţară decât cea din 2005.
Traian Băsescu a explicat că situaţia economică din ţară "nu este nici mai rea, nici mai bună decât a altor state europene afectate de criza economică" şi că România nu se află în niciun caz într-o situaţie de derapaj economic. "Chiar dacă noi, acasă, nu recunoaştem întotdeauna, România progresează, se schimbă, se modernizează. Poate nu atât de mult pe cât am dori, dar este o altă ţară decât cea din 1990, altă ţară faţă de cea din 2000 şi am convingerea că în 2010 va fi altă ţară decât cea din 2005. Progresăm, aceasta este realitatea, pentru că, în condiţii democratice, orice naţiune progresează", adăugat Băsescu.
Şeful statului a ţinut să le împărtăşască românilor din Israel câteva din impresiile adunate în prima zi a vizitei, când, la recepţia oferită în cinstea sa de preşedintele Shimon Peres, 80% dintre invitaţi vorbeau limba română. "Fie că erau născuţi în România, fie că erau la a doua generaţie din familii care au plecat din România, în familie au continuat a vorbi limba română. Această legătură cu românii din Israel se constituie în cea mai solidă punte de legătură între cele două ţări. Faptul că România are un mare număr de cetăţeni sau foşti cetăţeni ai săi pe teritoriul statului Israel face din această realitate un element extrem de important pentru soliditatea relaţiilor", a spus preşedintele Băsescu.
Şeful statului le-a mulţumit românilor şi pentru că nu există om politic israelian care să nu ţină cont, în relaţia cu România, de faptul că o comunitate română atât de mare locuieşte în Israel. De asemenea, Băsescu a arătat că în România relaţiile dintre firmele israeliene cu manageri care vorbesc limba română şi stat se desfăşoară mai uşor. "Ne înţelegem foarte bine. Afacerile merg, parcă, mai uşor, până şi teribila noastră democraţie, pardon, birocraţie este mai îndulcită când vede un israelian care vorbeşte limba română ", a spus şeful statului, râzând de încurcătura făcută, după ce a rostit teribila democraţie, în loc de birocraţie.