MENIU

Băsescu: Procurorii reprezintă principala autoritate responsabilă de punerea în aplicare a legii

T. BĂSESCU: Este esenţială perfecţionarea procurorilor
FOTO: RTV

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la summitul procurorilor generali, că este necesară perfecţionarea continuă a procurorilor, pentru eficientizarea activităţii şi îmbunătăţirea capacităţii administrative şi operaţionale, în contextul evoluţiei infracţionalităţii.

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat importanţa procurorilor generali şi a procurorilor şefi şi necesitatea colaborării internaţionale între Ministerele Publice, în contextul în care, odată cu globalizarea, şi infractorii au dobândit o libertate de mişcare mai mare.

"Aşa cum aţi stabilit încă de la primul summit mondial al procurorilor generali, desfăşurat în anul 2004, este esenţială realizarea în timp util atât a schimbului de informaţii, cât şi a celorlalte proceduri penale. În contextul unei lumi globalizate, schimbul de informaţii şi cooperarea statelor este esenţială pentru combaterea fenomenelor infracţionale", a spus Băsescu.

"Misiunea procurorului în societate este esenţială deoarece reprezintă principala autoritate responsabilă de punerea în aplicare a legii, astfel încât să fie respectate atât drepturile individuale, cât şi interesul general. În acest context, apare ca necesară realizarea eficientizării activităţii şi îmbunătăţirea capacităţii administrative şi operaţionale, obiective care nu pot fi realizate decât într-o continuă perfecţionare profesională a procurorilor şi mai ales printr-o specializare realizată în paralel cu activitatea de documentare", le-a spus şeful statului român procurorilor generali.

Preşedintele Băsescu a arătat că formarea profesională continuă a procurorilor este nu numai un drept, ci şi o obligaţie. "Procurorii trebuie să fie pregătiţi să facă faţă problemelor actuale, determinate de caracteristicile şi evoluţia infracţionalităţii, atât pe plan intern cât şi pe plan internaţional. Este îndeobşte cunoscut faptul că procurorului îi revine sarcina dificilă de realizare a atribuţiilor sale cu mijloace, metode şi fonduri puse la dispoziţie de către stat. De multe ori, activitatea complexă de depistare a criminalităţii este îngreunată de accesul la tehnologie avansată a celor implicaţi în combatarea faptelor ce intră sub incidenţa legii penale, de globalizare, care permite transferul rapid de fonduri şi de persoane precum şi de lipsa de personal specializat din instituţiile competente", a explicat Traian Băsescu.

Statul, a spus preşedintele, este cel care trebuie să creeze cadrul instituţional şi organizaţional adecvat desfăşurării în bune condiţii a atribuţiilor profesionale a procurorilor, iar procurorul este responsabil de buna organizare a activităţii sale, pentru eficientizarea şi transparenţa actului de justiţie şi creşterea încrederii populaţiei în sistemul judiciar. O condiţie esenţială pentru buna desfăşurare a activităţii procurorilor este independenţa investigativă, care trebuie asigurată.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi dimineaţă, la deschiderea celei de a treia ediţii a summit-ului mondial al procurorilor generali şi procurorilor şefi, organizat la Bucureşti, în perioada 24-25 martie. La summit participă aproximativ 330 de invitaţi din peste 100 de ţări, plus 16 organizaţii internaţionale, informează Ministerul Public. Tema acestei întâlniri este "Procurorul General – pilon al sistemului contemporan de justiţie penală” şi analizează probleme precum "rolul procurorului general în consolidarea încrederii publice în sistemul justiţiei penale, independenţa investigativă a procurorilor şi managementul eficient al provocărilor ridicate de tendinţele criminalităţii vor fi analizate şi se vor identifica soluţii pentru un act de justiţie eficient".

Pe lângă procurori, la lucrările summitului participă şi oameni politici: premierul Emil Boc, preşedinţii celor două Camere, preşedinţii Comisiilor juridice din Camera Deputaţilor şi Senat, miniştri şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte şi: Boc i-a sfătuit pe procurorii prezenţi la summitul mondial să nu răspundă apelurilor politice

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu summit procurori Ministerul Public