MENIU

Băsescu: Nu susţin un guvern de tehnocraţi. Vă sugerez să analizaţi ideea unui guvern de uniune naţională

foto: presidency.ro
Băsescu: Partidele trebuie să reflecteze la asumarea guvernării
Băsescu: Aleşi ai poporului, ne asumăm guvernarea. Asta suntem

"Nu susţin un guvern de tehnocraţi condus de un prim-ministru independent. Guvernarea trebuie asumată şi vă sugerez să analizaţi ideea unui guvern de uniune naţională". Acesta este mesajul preşedintelui Traian Băsescu, care a discutat la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare.

"Nu cred în valabilitatea unui guvern de tehnocraţi. România nu mai este cu democraţia la începutul anillor '90 când tehnicienii îşi asumau responsabilitatea pentru politicienii care stau în spate şi o fac pe păpuşarii cu indicaţii preţioase. În al doilea rând, nu pot accepta ideea că se desemnează un guvern pentru două luni. România nu poate intra încă o dată în instabilitate, ca atare propunerea mea este ca partidele să îşi asume guvernarea", a spus şeful statului, precizând, la începutul discuţiei, că din punctul său de vedere obligativitatea constituţională a consultării partidelor a fost îndeplinită.

"Ce tehnocrat serios ar accepta să se aşeze în guvern pentru o lună şi jumătate? După care să vină politicienii să le spună 'băieţi acum e timpul să plecaţi, v-am folosit şi venim noi'", a întrebat preşedintele. Şi tot el a răspuns: "Niciun tehnocrat serios nu ar accepta aşa ceva".

"Cred că partidele ar trebui să refelecteze la asumarea guvernării, într-o perioadă în care situaţia economică riscă să se degradeze şi aşa aprecierile pentru faptul că nu mai avem Guvern în deplinătatea capacităţii de gestionare a treburilor ţării sunt negative şi apariţia unui guvern despre care toată lumea va spune că este manipulat este riscantă. Restabilirea încrederii în România se poate face doar prin asumarea responsabilităţilor de către un guvern politic, un guvern care răspunde în faţa electoratului. Nu un guvern de tehnicieni pe care poate vă gândiţi să îi şi detaşăm", a mai spus preşedintele partidelor pe care le-a rugat să reanalizeze "gestionarea României pe timp de criză".

Traian Băsescu a spus reprezentanţilor partidelor că observă că una din marile mize este campania pentru prezidenţiale. "Am înţeles spiritul Constituţiei în alt fel. Decalarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare s-a făcut exact pentru a se angaja mai puţin partidele în această bătălie. Lăsaţi candidaţii la prezidenţiale să se bată în campanii, iar partidele să guverneze. Lăsati candidaţii la prezidenţiale să îşi facă nişte campanii ieftine şi partidele să guverneze ". Acesta este apelul preşedintelui către partide care "au menirea să guverneze". Preşedintele a adresat rugămintea de a nu mai privi alegerile prezidenţiale ca pe cele parlamentare.

"Am înţeles că vreţi un premier independent, eu nu susţin un prim-ministru independent. Poate că putem discuta subiectul cu condiţia ca restul guvernului să fie politic. Eu nu optez nici pentru un prim-ministru independent, guvernarea trebuie asumată. Resping orice variantă de guvern de tehnocraţi", le-a spus preşedintele Traian Băsescu liderilor prezenţi la Cotroceni.

"Vă sugerez să analizaţi ideea unui guvern de uniune naţională. Este singura soluţie să încetaţi să vă mai acuzaţi unii pe alţii. Orice partid care rămâne în afara guvernării va spune că se fraudează alegerile",  a mai spus şeful statului în opinia căruia este o exagerare să suspectezi MAI care nu a fost niciodată suspectat de implicare în alegeri. "Vă asumaţi şi criza, vă asumaţi şi corecta desfăşurare a alegerilor", a afirmat acesta.

"Vă este ruşine de calitatea de partide politice ca să împingem responsabilitatea guvernării la nişte tehnocraţi pe care să îi manipulam din spate?", a mai întrebat preşedintele care a îndemnat la depăşirea complexului că "ar putea să ne fie ruşine de noi. Aleşi ai poporului, ne asumăm guvernarea. Asta suntem".

Preşedintele i-a informat pe reprezentanţii partidelor că a luat notă şi de propunerea partidelor de desemnarea lui Klaus Johannis.