MENIU

Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri francezi că bugetul este construit pe "cel mai rău scenariu"

Foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a participat la un mic dejun de lucru cu reprezentanţii unor companii franceze, ocazie pentru şeful statului de a le prezenta situaţia economică a României. Traian Băsescu a dat vina pe clasa politică pentru anticiparea greşită a crizei economice şi s-a inclus printre vinovaţi.

"A fost o estimare greşită cu privire la efectele crizei asupra României. De exemplu, în decembrie, evaluarea noastră oficială a fost o creştere între 3-6% pentru 2009. În ianuarie am descoperit că avem o creştere negativă, care a creat probleme. Dar noi, politicienii, ne asumăm lipsa capacităţii de a anticipa evoluţia economică pe piaţa românească", a declarat şeful statului la Paris.

Şeful statului i-a informat pe francezi că, în primele trei luni ale anului 2009, în România a avut loc o scădere a producţiei industriale, precum şi o colectare mai redusă la buget a unor venituri. Totuşi, Băsescu a punctat şi "semnalele pozitive" pe care le prezintă economia românească: creşteri în domeniul imobiliar şi creşterea investiţiilor.

"Sperăm că în acest an vom reuşi să obţinem un rezultat mult mai bun decât evaluarea FMI", a declarat şeful statului, care a precizat că afirmaţia sa se bazează pe o serie de estimări. El a explicat însă că decizia politică a fost să se construiască evaluarea bugetară pe "cel mai rău scenariu posibil".