MENIU

Băsescu le-a spus aleşilor locali din Dâmboviţa că, de astăzi, pot avea şcolile în responsabilitate

Foto: cotidianul.ro

Dacă nici în cursul acestei zile, în Parlament, nu se va depune o moţiune de cenzură pe Legea Educaţiei, începând de sâmbătă, administraţia locală poate avea şcolile în responsabilitate, le-a spus preşedintele Traian Băsescu aleşilor locali din judeţul Dâmboviţa.

Preşedintele le-a spus aleşilor locali că în ce priveşte descentralizarea "lucrurile au început să se mişte", arătând că deja 22 de spitale au trecut în responsabilitatea administraţiilor locale, iar până la finalul anului numărul acestora va creşte până la aproximativ 50.

"Marea confruntare care stă în faţa dumneavoastră este şcoala, deja Legea a fost trimisă Parlamentului, Guvernul şi-a asumat răspunderea, dacă nici astăzi (vineri - n. red.) nu se depune o moţiune de cenzură pe Legea Educaţiei naţionale, începând de mâine cam aveţi şcolile în responsabilitate. Chiar dacă este o responsabilitate împărţită, responsabilitatea majoră revine administraţiilor locale, cu consilii de administraţie formate din o treime dascăli, o treime părinţi, o treime administraţie locală şi cu un primar care validează concursul de manager al directorului şcolii", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a arătat că, deşi administraţiile locale vor avea la început şocul preluării acestei responsabilităţi, şcoala va deveni, pe lângă Biserică, "miezul comunităţii". "Va trebui emisă o metodologie cât mai rapid, dar Legea nu mai poate fi evitată şi responsabilitatea administraţiei locale va deveni majoră din punct de vedere al şcolii", a spus preşedintele.

Şeful statului a enumerat câteva dintre noutăţile pe care le aduce Legea Educaţiei din punctul de vedere al comunităţii locale, arătând că pe lângă responsabilitatea pentru calitate pe care personalul didactic din şcoli o va avea, părinţii, profesorii şi administraţia locală vor putea alege parte dintre materiile pe care le vor învăţa elevii. Băsescu i-a asigurat pe primari că nu vor avea grija salarizării profesorilor, banii urmând a fi asiguraţi de bugetul de stat, însă noutatea vine din faptul că finanţarea va urmări elevul, încurajând astfel calitatea educaţiei.