MENIU

Băsescu: În România trebuie să existe un sistem de taxe şi penalităţi pentru neutilizarea pământului

foto: NewsIN

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la \"Ziua Câmpului\", că în România trebuie să existe un sistem de taxe şi penalităţi pentru neutilizarea terenurilor agricole şi a păşunilor, arătând că a trecut vremea când cineva putea fi deposedat de pământuri, dacă nu le foloseşte.

"Pământul, fie că sunt păşuni, fie că sunt terenuri agricole, trebuie utilizat. Cine îl are şi nu îl foloseşte, nu poţi să i-l iei, pentru că a trecut vremea în care să poţi să deposedezi pe cineva, dar un sistem de taxe şi penalităţi pentru neutilizarea pământului trebuie să existe în România, valabil şi pentru neutilizarea păşunilor. Nu poţi să spui: Am păşune comunală, dar sunt doar două vaci în comună", a susţinut şeful statului, arătând, amuzat că pe fundal s-a auzit mugetul unei vaci. "Uite, şi ea îmi dă dreptate sau mă contrazice, îşi cere drepturile", a spus preşedintele, aflat, vineri, la sărbătoarea "Ziua Câmpului", desfăşurată în Insula Mare a Brăilei.

Preşedintele a ţinut să mărturisească faptul că întâlnirea cu agricultorii români, prilejuită de serbarea organizată de social-democratul Culiţă Tărâţă, a fost atât de importantă, încât a întrerupt o deplasare externă şi a revenit la Bucureşti din Irak pentru a putea participa la "Ziua Câmpului", acesta plecând din nou din ţară, sâmbătă. Băsescu a venit cu câteva propuneri şi a ridicat probleme, pornind de la realitatea că România are cea mai slabă medie de producţie agricolă la hectar din Uniunea Europeană şi de la faptul că 3,5 milioane de hectare de pământ agricol nu au fost lucrate anul trecut.

Şeful statului a susţinut că trebuie să se iasă "din demagogia politică" şi că politicienii trebuie să aibă curajul să promoveze măsuri fiscale care să stimuleze producţia agricolă şi de animale. Preşedintele a mărturisit că a remarcat, venind cu elicopterul spre Insula Mare a Brăilei, dar şi în alte călătorii făcute pe deasupra României, că terenul agricol este prost lucrat şi că sunt multe suprafeţe agricole neutilizate. "România are potenţial agricol să hrănească 80 de milioane de cetăţeni, importăm 70% din hrana populaţiei României. Este clar că suntem complet rupţi în politica agricolă şi politica alimentară de realităţile noastre, de potenţialul pe care ţara îl are", a pledat Băsescu, arătând că, la ora actuală, nimeni nu poate trăi din producţia agricolă. 

"Aici poate fi bătălia, uneori greşit înţeleasă, după părerea mea, că ne batem pentru subvenţii ca să facem producţie agricolă mai mare. Managerial privind lucrurile, trebuie să vă spun că subvenţia în România este la nivelul subvenţiei din Polonia, deci aici nu e mare lucru de făcut, însă avem o altă mare problemă. Foarte mulţi din agricultorii noştri înţeleg că produsul finit este produsul agricol, ceea ce este complet greşit, produsul finit este mâncarea. Nu din vânzarea grâului sau a porumbului se câştigă bani, ci din patiserie, din producţie de carne, din produsul finit, cel care ajunge la hipermarketuri sau în magazine", a explicat Băsescu.