MENIU

Băsescu: Împrumutul extern înseamnă pentru bugetari salarii îngheţate, tăierea sporurilor şi reducerea numărului funcţionarilor

Foto: bloombiz.ro
Traian Băsescu a explicat că prognozele FMI înseamnă reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar cu 1,1%.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, duminică, funcţionarilor publici, că îşi asumă efectul pe care îl va avea asupra lor aplicarea acordului încheiat cu FMI, care presupune fie îngheţarea salariilor şi reducerea sporurilor, fie concedierea a 5% dintre membrii corpului administrativ.

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent la Congresul extraordinar al funcţionarilor publici, unde le-a explicat strategia pe care au avut-o autorităţile române în momentul încheierii acordului cu FMI, categoria cea mai vizată de acord fiind tocmai cea a funcţionarilor din administraţia publică, locală şi centrală.

Traian Băsescu a spus că misiunea cea mai importantă a funcţionarilor publici este atragerea de fonduri de la UE, iar dezvoltarea României depine de achiziţionarea acestor bani, altfel, situaţia se va agrava.

Preşedintele a spus că diferenţa de 6,5% dintre creşterea economică prognozată iniţial de Guvern (de 2,5%) şi cea evaluată de FMI (de minus 4 procente) presupune o reducere a cheltuielior. Băsescu a spus că 1,1% din plăţile bugetare trebuie să fie reduse, însă nu poate fi vorba, în acest context, de investiţiile publice.

Şeful statului susţine că reducerea de cheltuieli se face prin îngheţarea salariilor, iar sporurile vor trebui să ajungă la 30% din salariu. "Salariile mici nu trebuie să fie îngheţate, ci eventual să crească. Nici pensiile nu trebuie să fie afectate. Acestea trebuie, de asemenea, să crească", a precizat Băsescu.

"Aveţi obligaţia să fiţi parte a unui proces care nu mai începe odată", a spus Băsescu, referidu-se la funcţionarii publici. "Credem că suntem grozavi pentru că am intrat în UE. Dar statul nu a intrat performat în UE. Instituţiile statului au intrat în UE grevate de birocraţie şi ineficienţă", a completat şeful statului.

Corpul funcţionarilor se află în atenţia publică, a ţinut să menţioneze Băsescu, "deci sunteţi şi în atenţia mea". "Sunt lucruri bune pe care le faceţi şi unele care vă pot fi reproşate", însă, în ansamblu, funcţionarii nu au o problemă de cantitate, ci de calitate, adică la rezultatul activităţii corpului de funcţionari în general", a explicat Traian Băsescu.

"Calitatea serviciilor pe care le oferă funcţionarii este deficitară. Ar trebui să mergem mai departe de public şi să privim la eficienţă pentru a măsura valoarea funcţionarului. Mă gandesc aici la fondurile europene, la activitatea funcţionarilor cu statut special. Aceste lucruri sunt realităţi care se vad în viaţa de zi cu zi", potrivit lui Băsescu.

Şeful statului a mai precizat, referindu-se la funcţionarii publici, că aceştia reprezintă corpul de elită al societăţii şi ar trebui să pună la dispoziţia politicienilor soluţii la probleme.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu funcţionari publici FMI acord