MENIU

Băsescu: Hayssam a intervenit în răpirea jurnaliştilor în speranţa că i se opresc dosarele

Foto: cotidianul.ro
Băsescu: A scăpat de sub control jocul pe care l-a făcut

Traian Băsescu a declarat, în cadrul emisiunii Naşul de la B1, că Omar Hayssam şi-a oferit serviciile în cazul răpirii jurnaliştilor, în speranţa că dosarele pe care le avea vor fi oprite. Băsescu a spus că documente din dosar ar putea fi desecretizate şi a subliniat că Ion Iliescu l-a luat pe Hayssam în cel puţin 20 de delegaţii oficiale, deşi primise informări despre ilegalităţile pe care le comitea omul de afaceri.

"În cazul Omar Hayssam, există o mare realitate pentru care eu îmi dau cuvântul de onoare. Trei jurnalişti români au fost răpiţi, mai întâi într-un scenariu, care, mai apoi, a devenit serios. Aşa cum am spus şi  în conferinţa de presă, a fost organizată de Omar Hayssam, care şi-a oferit serviciile să îi ducă, să îi aducă. Intraseră organele statului pe el şi vroia să facă un serviciu puterii care venise în decembrie 2004, preşedintelui, în speranţa că i se opresc dosarele. A scăpat de sub control jocul pe care l-a făcut şi, vă asigur că, în momentul în care l-a scăpat de sub control, organismele statului au şi hotărât arestarea lui", a declarat Băsescu.

Băsescu a precizat că a pus în mişcare toate structurile de securitate ale statului român pentru a îi recupera pe cei trei jurnalişti.

"Niciodată nu o să am vreun regret că m-am implicat pentru ca aceşti trei cetăţeni români să fie aduşi acasă. Eu am fost cel care a condus celula de criză", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a mai adăugat că a condus celula de criză pentru că era şeful CSAT.

"Şefii de Servicii erau încă cei numiţi de Ion Iliescu şi am spus că trebuie să lucrez cu ei direct, informaţiile să se adune în faţa mea. Atunci când am fost informat că Hayssam este suspect de organizarea răpirii, am cerut toată documentaţia despre el. S-ar putea, dacă va fi nevoie, să mergem la desecretizarea acestei documentaţii pentru că nu o să mai rabd mult cu intoxicările pe care le fac televiziunile lui Vântu şi Voiculescu", a spus Băsescu.

Preşedintele a precizat că în acea documentaţie existau cel puţin 11 documente prin care preşedintele României Ion Iliescu a fost informat despre ilegalităţile pe care le comitea Omar Hayssam.

"Aţi fi găsit peste 50 de informări trimise lui Adrian Năstase, ministrului de Interne, şefului Senatului, domnului Văcăroiu, cu privire la ilegalităţi comise de Omar Hayssam. Aţi fi găsit tot atâtea informări care arătau oamenii din PSD cu care domnul Omar Hayssam avea legături strânse. Acum, aceşti oameni ies şi spun că preşedintele a făcut nu ştiu ce cu Omar Hayssam. După ce trece campania, cred că este necesar să fac publică această bază de date pentru a stopa mârşăvia pe care televiziunile lui Vântu şi Voiculescu o fac", a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a subliniat că Ion Iliescu l-a luat pe Hayssam în cel puţin 20 de delegaţii oficiale.

"Şi Munaf a fost partenerul de deplasări al lui Ion Iliescu. Cel care a fost ghidul ziariştilor în Irak, Mohamad Munaf, a fost partenerul de protocoale de stat al domnului Ion Iliescu", a mai spus Băsescu.