Băsescu: Guvernul are datorii de 1,1 miliarde de euro către agenţii economici
Preşedintele Traian Băsescu a spus la că deficitul bugetar pe 2008 este de 4,8% "pe cash" şi de 5,21% pe angajamente şi că datoriile Guvernului sunt de 725 de milioane de euro pe datorii facturate, iar pe cele nefacturate sunt alte 367 de milioane de euro şi că acestea trebuie plătite.
"Privind la realitatea datoriilor pe care instituţiile centrale înţeleg că economia este blocată chiar de Guvern".
Preşedintele Traian Băsescu a spus că a discutat joi seara cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Finanţelor pe tema proiectului de buget.
"Pentru a ieşi din dubiile deficitului pe 2008, vă pot spune că acesta este de 4,8% pe cash şi pe angajamente de 5,21%, ceea ce înseamnă o depăşire majoră a deficitului bugetar prognozat, care a fost la 2,3%. 4,8% deficit pe cash înseamnă circa 7 miliarde, iar deficitul pe angajamente este de 7,81 miliarde de euro. Aceste realităţi trebuie corectate prin actualul buget", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a precizat că este important ca înainte de construirea bugetului, Guvernul trebuie să privească la datoriile care reprezintă în opinia lui "urgenţa zero". "Privind la realitatea datoriilor pe care instituţiile centrale înţeleg că economia este blocată chiar de Guvern" , a spus Băsescu.
Traian Băsescu a spus că din cifrele pe care le deţine, până la 31 decembrie 2008, Guvernul are datorii de 725 de milioane de euro pe datorii facturate, iar pe cele nefacturate alte 367 de milioane de euro, adică 1,1 miliarde. "Primul lucru care trebuie făcut este ca aceste datorii să fie urgent achitate pentru a da lichiditate agenţilor economici. Din discuţiile pe care le-am avut aseară cu ministrul de Finanţe, decizia este ca, eşalonat, până la mijlocul lui martie aceste datorii să fie integral achitate pentru a da agenţilor economici posibilitatea să reintre în mişcare", a declarat Băsescu.
"Prioritatea zero este deblocarea agenţilor economici prin plata datoriilor pe care statul le are la ei"
Şeful statului a spus că administraţiile locale au datorii facturate de o jumătate de miliarde de euro şi nefacturate de 400 de milioane de euro. "Instituţiile publice au datorii la agenţii economici de peste 2 miliarde de euro. Prioritatea zero este deblocarea agenţilor economici prin plata datoriilor pe care statul le are la ei", a reiterat Băsescu.
"Este greu ca preşedinte să spui "am mandatul Guvernului", dar vă asigur că urgenţa de a stabili parametrii bugetului cât mai rapid a decis ca Guvernul să decidă ca astăzi să se întâlnească. În timp ce Guvernul constantă că poate accepta maxim un deficit de 2%, însemnând circa 3 miliarde, solicitările făcute de ministere pentru derularea angajamentelor asumate înainte de a se cunoaşte situaţia reală a bugetului ar împinge bugetul către un deficit de 9%.", a declarat Băsescu.
Guvernul ar trebui să ia în calcul inclusiv asumarea răspunderii pentru legea unică de salarizare
Traian Băsescu a spus că singura soluţie a fost ca Guvernul să se întrunească vineri, astfel încât ministrul Finanţelor să discute cu toţi ceilalţi miniştri şi să stabilească o reaşezare a alocaţiilor bugetare.
Acesta a mai spus că obiectivul lui a fost crearea unei majorităţi care să poată reforma ţara şi că, dacă acest lucru nu se întâmplă, această majoritate nu se justifică, precizând că Guvernul ar trebui să ia în calcul inclusiv asumarea răspunderii pentru legea unică de salarizare.
"Mi-am asumat responsabilitatea pentru formarea unui Guvern în această structură politică (...)Compensarea pe care eu am avut-o ca explicaţie a fost că o astfel de majoritate poate reforma România. Vreau să cred că acest lucru se va întâmpla. Dacă o astfel de majoritate nu va reforma România, ea nu se justifică. Devine doar o majoritate clientelară care şi-a împărţit nişte posturi", a spus Băsescu, amintind că a sprijinit această majoritate, care reflectă decizia PSD şi PDL, după ce a "oricum altceva a eşuat".
"Să dispară legile speciale în care nu contribui la bugetul asigurărilor sociale"
Băsescu a enumerat unde e nevoie de reformare a sistemelor." E vorba de modernizarea Constituţiei, şi nu cum vreau eu, ci cum vor românii", a spus pentru început Băsescu. Apoi a vorbit despre reîmpărţirea administrativă a ţării prin reducerea numărului de judeţe şi de elaborarea şi promovarea unei legi unice de salarizare în domeniul bugetar. "Ea trebuie negociată până la un punct, iar dacă nu se depăşeşte punctul critic, un Guvern cu o asemenea majoritate va trebui să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului şi să avem o lege a salarizării", a spus Băsescu.
Un alt punct vizat de preşedinte a fost eliminarea legilor speciale pentru diferite categorii profesionale. "Să dispară legile speciale în care nu contribui la bugetul asigurărilor sociale, dar eşti foarte special pensionat sau plătit", a spus preşedintele. Nu în ultimul rând, Traian Băsescu s-a referit la reformarea sistemului educaţiei, care trebuie să se facă potrivit principiului "bani contra reformă".
Preşedintele participă la Conferinţa Naţională a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România pe tema "Priorităţi şi măsuri concrete anti-criză".