MENIU

Băsescu: Foarte mulţi, mai ales tineri, propagă dispreţul pentru valorile româneşti

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, cu prilejul lansării Raportului Comisiei prezidenţiale pentru patrimoniu, că "există o furie de autoflagelare publică" atunci când se vorbeşte de valorile româneşti şi a arătat că documentul Comisei este şi o măsură a respectului pentru propria istorie.

"Coincidenţa face ca acest raport să vină exact după un discurs în Parlament, în care, printre altele, vorbeam de nevoia de a ne face mai bine cunoscuţi în Europa, dar şi în interiorul ţării, având în vedere că există o furie de autoflagelare publică atunci când vorbim de valorile noastre şi foarte mulţi, mai ales tineri, care probabil au învăţat foarte puţin la şcoală despre ţara lor, propagă dispreţul pentru valorile româneşti, pentru ce înseamnă România, pentru mândria de a fi român şi aşa mai departe", a declarat şeful statului, care a vorbit în repetate rânduri, în ultimele zile, despre cei care îşi denigrează, la televizor, propria ţară.

Astfel, a arătat Băsescu, Raportul Comisiei prezidenţiale reprezintă, pe lângă dimensiunea sa tehnică şi ştiinţifică, "o măsură a respectului pe care toţi ar trebui să îl avem pentru propria noastră istorie, dar şi pentru frumuseţea ţării noastre".

"Uneori suntem atât de nevolnici încât distrugem nu numai ce am făcut noi sau înaintaşii noştri, ci distrugem şi ce ne-a dat natura, din interese financiare, din interese pecuniare, din interese care nu au nimic comun cu ceea ce naţiunile care se respectă prezervă: valorile lor. Că sunt culturale, că sunt naturale, aceste valori trebuie prezervate", a susţinut preşedintele.

Şeful statului a ţinut să explice că poziţia sa nu vine împotriva tendinţei de modernizare, explicând că trebuie găsit "acel optim" care să permită, pe de o parte, dezvoltarea, dar şi păstrarea istoriei. "Zilele trecute făceam o observaţie legată de mult prea desele blocaje în executarea lucrărilor publice de mari dimensiuni, mă refeream la autostrăzi, şi mult prea îndelungatele blocaje pentru care echipe de oameni mai mult sau mai puţin calificaţi, repet ce spun, mai mult sau mai puţin calificaţi, să stea cu lunile să vadă ce este chiar în traseul autostrăzii, când ar putea să vadă în stânga şi în dreapta autostrăzii ce este", a explicat Băsescu una dintre afirmaţiile făcute recent în cadrul unei vizite la şantierul autostrăzii Arad-Timişoara, când a spus că trebuie modificată legislaţia privind siturile arheologice de pe traseele autostrăzilor, deoarece acestea duc la prelungirea termenelor de execuţie a lucrărilor.

Şeful statului a mulţumit Comisiei pentru munca depusă "fără bani" pentru mai bine de un an, în urma căreia a rezultat "o radiografie a stării patrimoniului construit şi a siturilor construite şi naturale" care oferă şi un set de soluţii. Băsescu a arătat că această Comisie a luat naştere ca o reacţie a arhitecţilor şi oamenilor de cultură la distrugerea patrimoniului ţării noastre.

Preşedintele a precizat că acest Raport nu este "capătul de drum" în acest domeniu, ci se poate merge mai departe pentru elaborarea unor strategii mult mai complexe decât putea să facă o comisie prezidenţială.
Mai multe articole despre:
Traian Băsescu patrimoniu tineri situri