MENIU

Băsescu, despre stenogramele lui Hayssam: Se folosesc de numele unuia care mergea în avion cu Iliescu

Foto: machiavelli.ro

"Îţi iei copiii şi du-te în America!" Acesta ar fi îndemnul pe care preşedintele Traian Băsescu i l-ar fi făcut lui Omar Hayssam, sirianul condamnat pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, înainte ca acesta să fi fost încarcerat. În replică, şeful statului a spus că afirmaţia vine din partea "unuia care mergea în avion cu Ion Iliescu, şi nu cu Traian Băsescu".

"Se folosesc spusele unuia care mergea în avion cu preşedintele Ion Iliescu şi care niciodată nu a mers în avion cu preşedintele Traian Băsescu", a replicat, vineri, şeful statului.

Mai mult, spune preşedintele, "cine l-a dus cu avionul, cine l-a primt în partid ar putea spune multe despre acest domn care, în timpul meu, a fost arestat, încarcerat, judecat, condammat la 20 de ani".

Potrivit sirianului, Traian Băsescu s-ar fi întâlnit cu acesta la solicitarea lui Hayssam, pe 9 septembrie 2005. Sirianul se afla deja de şase luni după gratii şi i-ar fi transmis preşedintelui că deţine date care afectează siguranţa naţională.

"Au fost câteva întâlniri cu preşedintele. Eu am început să întreb de presiunile care se făceau asupra mea şi domnul preşedinte chiar mi-a spus: 'Îţi iei copiii şi du-te în America! Eu sunt preşedintele României şi ai toate garanţiile!' I-am spus: 'Domnule preşedinte, uitaţi, speculaţiile de care a aflat presa, sunt monitorizat...'. 'Nu, te rog frumos să stai liniştit, eu îţi garantez că nu se atinge nimeni de un fir de păr de al tău!' 'Bine, domnule preşedinte, cum spuneţi, mergem la orice, la orice posibil'. [...] Şi între timp eu am fost arestat", spune Hayssam.

Joi seară, în cadrul emisiunii "Ora de foc", generalul Degeratu a confirmat întâlnirea cu Omar Hayssam.

Citeşte şi...

Mai multe articole despre:
Siria Traian Băsescu arest Ion Iliescu Omar Hayssam