MENIU

Băsescu: Dacă ridicarea imunităţii demnitarilor ar fi supusă votului, ar obţine cel puţin 80%

Traian Băsescu

Traian Băsescu a declarat, într-un interviu la postul public de radio, că ceea ce au votat românii pe 22 noiembrie, referindu-se la referendum, a fost un vot politic profund, care cere politicului să renunţe la privilegii.

Şeful statului, Traian Băsescu, a atras atenţia asupra faptului că Mircea Geoană şi reprezentanţii opoziţiei au votat împotriva referendumului, de la Parlament primind un aviz negativ.

Băsescu a afirmat că este o incorectitudine faptul că Mircea Geoană, în dezbaterea de joi seară de la Palatul Parlamentului, a spus că el a votat în vară pentru scăderea numărului de parlamentari.

\"În Parlament Mircea Geoană a votat împotriva referendumului. Am primit aviz negativ de la Parlament. El a spus că referendumul este o fraudă, chiar în ziua referendumului\", a continuat şeful statului.

Întrebat cum crede că va obţine votul clasei politice, Băsescu e de părere că se va întâmpla la fel ca în cazul uninominalului. Adică, explică el, \"toată clasa politică s-a arătat împotrivă, dar când au văzut rezultatul au votat legea uninominalului\".

\"Modificarea Constituţiei se face în funcţie de cum lucrează Parlamentul. Eu cred că românii ne-au cerut pe 22 noiembrie reformarea statului, actualizarea clasei politice şi utilizarea banilor publici\", a spus şeful statului. Acesta a apreciat că mai există \"încă un comandament\" - ridicarea imunităţii demnitarilor -  neprobat încă, dar care \"cu siguranţă va obţine 80% din voturile românilor\".

\"Mai este un comandament, neprobat încă prin vot, dar orice sondaj aţi face veţi vedea că se ating 80%. Ridicarea imunităţii demnitarilor, inclusiv judecătorii. Inamovibilitatea trebuie să funcţioneze la fel cum funcţionează imunitatea, dar nu pentru fraudă. Ceea ce trebuie să recunoaştem la judecători se întâmplă. Dacă un judecător este prins luând mită, nu-l protejează inamovabilitatea\", a explicat Băsescu.

\"Clasa politică trebuie să răspundă voturilor românilor de la referendum. Acela a fost un vot politic profund, care cere politicului să renunţe la privilegii\", a mai amintit Traian Băsescu.