MENIU

Băsescu: Cota unică ar trebui coborâtă la 14-12% din 2011

Foto: NewsIN

Şeful statului susţine că bugetarii vor fi nevoiţi anul viitor să aleagă între sporurile care le dublau, triplau salariile şi păstrarea locului de muncă".

"Garantez că şi în noiembrie şi în decembrie se vor plăti şi pensiile şi salariile. Integral!", a declarat preşedintele Traian Băsescu, prezent joi în direct la REALITATEA FM. Şeful statului a precizat că în absenţa banilor de la FMI, statul îşi va acoperi deficitul din împrumuturi de pe piaţa internă.

În privinţa restructurărilor care ar putea lovi sectorul public, Băsescu a fost rezervat în a oferi un număr. A precizat că nu vor fi concedieri masive, dar a subliniat că vor fi oameni care vor trebui să plece. "Cei care sunt în plus, vor fi restructuraţi. Nu masive (vor fi concedieri masive?, n.red.), una din soluţii este renunţarea la acelea facilităţi care duc la creşterea de două-trei ori a salariului unui bugetar. Optează pentru facilităţi sau pentru locul de muncă. Parte din aceste facilităţi se vor pierde", a anunţat preşedintele.

Băsescu a fost categoric în privinţa indicatorilor fiscali ai anului viitor: "Trebuie să menţinem cota unică şi TVA la acelaşi nivel! (16%, n.red.)", a spus acesta. A anunţat însă prima ar putea coborî în anii următori. Chiar foarte mult. "Va trebui să o coborâm la 14%, sau poate chiar la 12%..... din 2011", a spus preşedintele, pentru ca oamenii de afaceri să poată reinvesti mai mult în afaceri, iar "românii să aibe mai mulţi bani în buzunar".