MENIU

Băsescu: Cea mai mare problemă a sistemului sanitar românesc este risipa

Traian Băsescu

Şeful statului, Traian Băsescu, a declarat la postul public de radio, că sistemul sanitar românesc are câteva probleme esenţiale, printre acestea cel mai important lucru este risipa fondurilor, urmată de procedurile defectuoase şi de standardele de tratament.

Traian Băsescu a declarat, la RRA, că o comisie prezidenţială a evaluat situaţia sistemului sanitar şi s-a ajuns la concluzia că soluţiile pentru reformarea sistemului sanitar din România trebuie să fie axate pe reducerea risipei banilor, pe găsirea unor proceduri medicale uniformizate la nivelul turor unităţilor medicale, precum şi definirea clară a standardelor de tratament pentru diferitele tipuri de afecţiuni.

\"Diagnosticul sistemului de sănătate nu-l pot pune eu. Ştiţi că a existat o comisie prezidenţială care a evaluat sistemul de sănătate şi a dat soluţii. Cel mai important lucru stabilit a fost legat de risipă\", a declarat şeful statului, cu această ocazie exemplificând o situaţie medicală la nivelul ţării.

\"Un spital din Moldova, să zicem, o operaţie de apendicită costă 10.000 lei. Te duci cu aceeaşi operaţie într-un spital din Ardeal, te costă costă 100.000 de lei. De 10 de ori mai scump. Asta înseamnă că nu avem indicatori de cost. Nu poate fi muncă în spital, de 10.000 într-un spital şi de 100.000 de lei în alt spital pentru aceeaşi apendicită. Nu avem standarde de tratament şi nici proceduri\", a dat exemplu şeful statului.

Traian Băsescu a mai dat un exemplu, referitor la procedurile medicale din spitalele româneşti. Astfel, a explică Băsescu, \"dacă te duci cu o boală la un spital din Tg. Mureş e o procedură, eşti primit şi investigat într-un fel. Dacă te duci în alt spital e altă procedură. Sau, la unele spitale, ca să-şi justifice numărul de personal vine şi înainte de operaţie şi-ţi face toate analizele în spital, te ţine acolo şapte zile, în loc să îţi ceară să te duci la policlinică şi să vii a doua zi să te opereze\".

\"Aceste lucruri sunt constatate de raport, şi pot să vă spun că ministrul Sănătăţii a luat raportul de bază în activitatea lui, iar inainte să plece din funcţie s-au emis zece ghiduri pentru zece boli. S-a început şi trebuie continuat\", a conchis Traian Băsescu.