Băsescu: Avem un efort diplomatic major ca România să obţină portofoliul de comisar european pentru agricultură
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în prezent desfăşoară \"un efort diplomatic major\" pentru ca România să obţină portofoliul de comisar european pentru agricultură şi că speră ca acest demers să fie însoţit şi \"de efortul MAE în egală măsură\".
Declaraţia şefului statului a fost făcută la postul public de televiziune, duminică, în cadrul emisiunii Viaţa satului, fiind întrebat, în contextul discuţiei despre înfiinţarea Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, conduse de Dacian Cioloş, dacă sprijină ideea ca România să aibă un comisar european pe agricultură.
"În momentul de faţă avem un efort diplomatic major, sper să fie însoţit şi de efortul MAE în egală măsură, dar al meu este un efort diplomatic major, ca România să obţină portofoliul pentru agricultură. Şi vă pot spune că am fost foarte deschis cu toţi ambasadorii Uniunii Europene, la reuniunea pe care am avut-o în luna iunie. Le-am comunicat intenţia noastră şi, de asemenea, am vorbit deja cu o serie de şefi de stat şi de guvern cu care ne-am înţeles asupra sprijinului pentru România, să obţină acest portofoliu", a spus Băsescu.
Şeful statului a completat că i se pare un portofoliu foarte important şi a ţinut să prezinte clar poziţia viitorului comisar pentru agricultură. "Vreau să înţelegem foarte bine: dacă România va obţine acest portofoliu în Comisia Europeană, comisarul nu va putea să facă o politică dedicată României, dar ar fi un semn al recunoaşterii, în primul rând a potenţialului agricol al României şi, în al doilea rând, ar fi o poziţionare politică corectă a României în interiorul Comisiei Europene", a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele Băsescu nu a dat niciun nume ca posibil comisar pentru agricultură. "Obiectivul nostru este să obţinem funcţia de comisar pentru agricultură", a întărit şeful statului. Băsescu a trecut în revistă şi posibili susţinători ai propunerii ca România să obţină postul de comisar european pentru agricultură.
"Noi considerăm portofoliul agriculturii extrem de important. Sigur, aliaţii noştri sunt sau vor fi în primul rând ţările care susţin actuala politică agricolă europeană: politica subvenţiilor. Sunt ţări care nu susţin această politică, spun că trebuie să îndreptăm banii spre cercetare - şi vă pot spune care este şi argumentul aici. Spre exemplu, şefi de stat şi de guvern, la discuţiile în consiliu, când vine vorba despre politica agricolă, - Franţa, Polonia, România, care imediat se aliniază politicii agricole europene actuale cu subvenţionarea la hectar, pe cap de animal, în orice formă a agriculturii - şi, pe de altă parte, şefi de stat care spun foarte simplu: cea mai mare subvenţie în interiorul Uniunii Europene o avem la agricultură, iar PIB generat de agricultură la nivelul Uniunii Europene este de doar 2%", a explicat şeful statului. Băsescu a spus că în 2012 va începe "bătălia finală pentru noua politică agricolă europeană".
"Spun \'bătălia finală\', disputa majoră pentru a fixa alocările bugetare, începând cu 2014, noul ciclu bugetar european", a adăugat Băsescu. Precizările şefului statului vin în contextul apelului lansat, în urmă cu două săptămâni, de ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, care a cerut coaliţiei să concretizeze cât mai repede negocierile pentru desemnarea candidatului României pentru postul de comisar european şi spune că în acest moment ţara noastră beneficiază de un sprijin destul de puternic pentru un mandat pe agricultură.