MENIU

Băsescu: A refuza un element de port popular ar fi o gravă impoliteţe pentru şeful statului

Foto: RTV

Înainte de a pleca în Grecia, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să răspundă şi ironiilor din presă pe seama gesturilor pe care şeful statului le-a făcut în ultima vreme, în timpul vizitelor din ţară.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu va refuza niciodată să poarte "o pălărie oşenească, un clop, sau o pălărie cu pene la Năsăud, sau bundiţa în Bucovina", susţinând că ar fi un semn de impoliteţe din partea şefului statului să refuze astfel de daruri. 

"Sunt şeful acestui stat şi ales de poporul român, de aceea nu o să-mi fie jenă, ruşine, niciodată, ca, oriunde m-aş duce în ţară, atunci când sunt invitat să pun pe cap o pălărie oşenească, un clop, sau o pălărie cu pene la Năsăud, sau clopul la Maramureş, sau bundiţa în Bucovina, sau invitat să mă măsor cu ciobanii dacă pot să tund o oaie, n-am să refuz aceste lucruri pentru că sunt tradiţii ale poporului român, iar eu îmi respect poporul, nu mi-e ruşine de tradiţiile lui", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a făcut aceste declaraţii în urma comentariilor apărute după vizitele recente în Năsăud şi Bucşoaia, unde a primit de la autorităţi şi localnici diferite daruri specifice zonei şi a participat la un concurs de tuns oi.

"Pentru cei care se oripilează de tradiţiile românilor vreau să le spun că mie îmi fac plăcere şi consider că a refuza, pentru câteva minute, un element de port popular oriunde în regiunile ţării ar fi o gravă impoliteţe pentru şeful statului. Voi continua, deci, să fac plăcere celor din regiunile în care mă deplasez atunci când doresc să mă vadă câteva minute cu portul lor popular, fie măcar şi cu elemente de port popular. De asemenea, voi continua să merg prin ţără. Să nu se enerveze nimeni", a încheiat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a tuns o oaie, duminică, la concursul de tuns oi de la sărbătoarea "Hora Bucovinei" din Bucşoaia, fiind declarat "câştigător al concursului" de către ciobani. Şeful statului a primit la sosire o bundiţă populară de jder, a salutat lumea şi a participat la concursul de oi de tuns oi. Pe lângă bundiţă, Băsescu a primit un chimir, un suman de la un cioban şi de lână palarie tradiţională.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Bucovina tradiţii Năsăud