MENIU

Băsescu a discutat telefonic cu premierul moldovean, cu o zi înainte de alegeri

Traian Băsescu

Premierul moldovean Vlad Filat a discutat sâmbătă, cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale din România, cu preşedintele Traian Băsescu, despre urgentarea aplicării Covenţiei privind micul trafic la frontieră, a anunţat Guvernul de la Chişinău citat de UNIMEDIA.

Filat i-a comunicat preşedintelui român că, la şedinţa Guvernului R. Moldova din 18 noiembrie, a fost aprobată Convenţia privind micul trafic la frontieră.
\"Vă vom fi recunoscători dacă şi partea română va finaliza procedurile interne, ceea ce va oferi posibilitatea deplinei aplicări operaţionale a documentului\", a spus el.

De prevederile Convenţiei de mic trafic la frontieră vor beneficia exclusiv cetăţenii moldoveni, deoarece cetăţenii români oricum pot circula fără viză în Republica Moldova. Sub incidenţa Convenţiei cad 369 de comune din 18 raioane şi 651 de sate, în total 1.250.000 de cetăţeni urmând să beneficieze de călătorii fără vize în zona de frontieră a României.  Odată documentul intrat în vigoare, cetăţenii moldoveni vor putea trece frontiera în baza unui permis special eliberat de consulatele româneşti din Republica Moldova. De aceste permise vor beneficia cei care au reşedinţa în zona de frontieră de cel puţin un an, iar permisul va avea o valabilitate între doi şi cinci ani şi se va elibera gratuit.  Un alt subiect de discuţii  între Filat şi Băsescu l-a constituit deschiderea consulatelor României de la Cahul şi Bălţi şi al Republicii Moldova la Iaşi.

Cei doi oficiali au pledat pentru deschiderea cât mai curând posibilă a podului Rădăuţi-Lipcani, pentru urgentarea îndeplinirii înţelegerilor la care s-a ajuns în timpul vizitei la Bucureşti.

Vlad Filat a fost săptămâna trecut la Bucureşti, unde a participat la reuniunea Iniţiativei Central-Europene şi a avut şi o încărcată agendă bilaterală, având întrevederi cu preşedintele român Traian Băsescu, premierul în exerciţiu Emil Boc, preşedintele Senatului şi a Camerei Deputaţilor, companii de pe piaţa românească şi cu studenţi moldoveni.